این مطلب را پنج سال پیش هوا کرده بودم، حالا با افزودن ویدیوی زیر به آن، تاریخ انتشارش را به روز میکنم، اما فعلاً در اصل متن دست نمیبرم:
خودم جهانم را آفریدهام و این جهان بسیار بهتر از چیزی است که در بیرون دیدهام.
–لوییز نولسون
به گمانم همانطور که ساختن کلبهای کوچک در دل جنگلی بزرگ لذتبخش اما هراسآور است، ساختن رسانهی کوچک شخصی هم -در بازار شلوغ محتوا و حجم بالای اطلاعات- کاری جذاب اما دشوار به نظر میرسد. اما چه باک. این هیچ از فریبایی بنا کردن چنین کلبهای نمیکاهد؛ کلبه ای برای اندیشیدن و گفتوگوهای عمیق.
سایت سایت شخصی نیرومند و پرمحتوا یکی از بهترین راههای تمایز در روزگار ماست.
بسیاری از متخصصان و فعلان حوزههای گوناگون، ایدههای درخشان و حرفهای تازۀ بسیاری برای گفتن دارند. اما به دلیل دانش و مهارت اندک در تولید محتوا و وبلاگ نویسی دارند آنطور که باید و شاید قدر نمیبینند. و گاهی هم که از سر ضروت یا بهتفنن سراغ محتوا میآیند به انتخاب غلط رسانه و انواع و نداشتن استراتژی مناسب و در نتیجه دیده نشدن، با دلسردی دست از کار میکشند.
وقتی به سالهای نوجوانیام فکر میکنم، راه اندازی وبلاگ شخصیام را بهترین تصمیم زندگیام در آن مقطع سنی میدانم. آن وبلاگ که شامل طرحها و نوشتههای خامدستانهی نوجوانی پانزده ساله بود تاثیر بهسزایی در تقویت عزت نفسم داشت. (حالا که به توجه و حمایت بسیاری از اساتید بزرگ هنر و کارتون و کاریکاتور و کامنتهای بلند و دوستانهای که بر کارهای آماتوری من مینوشتند فکر میکنم، خودم را بیش از پیش مدیون آنها میدانم.)
آن وبلاگ یکی از تعیینکنندهترین دوستیها و اتحادهای زندگیام را رقم زد که تا همین امروز ادامه دارد. شراکتی که باعث شد دو مجلۀ سراسری را سامان بدهیم و نیم دوجین نمایشگاه و جشنواره مشترک برگزار کنیم. (+)
حالیا به عنوان کسی درباره اهمیت و مزایای داشتن رسانه شخصی مینویسم که طی سالهای گذشته از فضای رسانه و اینترنت به انحای مختلف برای رشد خود بهره است.
***
ساختن کانال در تلگرام و پیج اینستاگرام را هم میتوان با استعارۀ ساختن کلبه توصیف کرد، کلبهای که رفت و آمد به آن سهلتر هم هست. (عدهای فقط به این دلیل از داشتن سایت شخصی امتناع میکنند که سایت مثل شبکههای اجتماعی هلو بپر تو گلو نیست)
به نظرم ساختن کانال تلگرامی و پیج اینستاگرامی مانند بناکردن کلبه در حیاط بزرگ خانۀ دیگری است؛ اگر روزی صاحب خانه قصد فروش خانهاش را داشته باشد یا هر اتفاقی دیگری برای خانه بیفتد، باید قید کلبهای که برای آن زحمت کشیدهایم بزنیم.
داشتن کانال و و پیج، و تعداد انبوه مخاطبی که به سرعت جذب میشوند فریبنده است. اما به نظر میرسد آن دسته از مخاطبانی که از طریق موتورهای جستجو به سایت میرسند و صدالبته مخاطبانی که مشتاقانه نام دامنه ما را تایپ میکنند تا پیگیر مطالب تازۀ رسانه اختصاصیمان باشند ارزش و ماندگاری بیشتری داشته باشند.
چالش داشتن رسانۀ شخصی عضلات تولید محتوای ما را قویتر میکند.
برای گرم نگه داشتن کلبه باید هیزم جمع کرد و این یعنی باید دنبال محتوای دست اول و اصیل باشیم.
شاید داشتن رسانهی کوچک شخصی، شهامت کنار گذاشتن کمالطلبی را در ما ایجاد کند تا از نوشتن و ارائه نترسیم؛ جایی برای آزمون و خطا و بازخورد گرفتن.
حالا که گوگل هوشمندتر شده و کسانی که به تولید محتوای اصیل اهمیت میدهد غالباً قدر میبینند و بر صدر لینکهای صفحه اول مینشینند، به مرور زمان مهمانانی به کلبهی کوچک خواهند آمد، مهمانانی که حرفهای مشترکی با ما دارند و میتوانیم ساعتها در گوشه دنجی از کلبه با آنها چای بنوشیم و گفتوگو کنیم.
با نوشتن این مطلب یاد فیلم زیبای فیتز کارالدوی ورنر هرتزوگ افتادم: شخصیت اصلی فیلم، مجنون وار با تلاش و تقلای بسیار سعی در ساختن تالار اپرایی در دل جنگل آمازون دارد و در این راه تمام بومیها را به یاری میطلبد… نمونۀ بارز یک ابرمرد نیچه ای! جالب اینکه کارگردان فیلم نیز مثل پرسوناژ اصلی اثر خود، چهار سال تمام برای ساختن فیتز کارالدو جان کند و خود نیز تا مرز جنون رفت.
پیشنهادهای زیر را به عنوان جمعبندی اعلام میکنم، این توصیهها صرفاً بعضی از ایدههای من برای بهبود یک رسانه شخصی است که از مقالات و کتابهای مورد علاقهام وام گرفتهام، قطعاً با جستجو و مطالعهی بیشتر به نکات کاربردیتری نیز خواهید رسید:
۱. مطالعۀ مطالب روز حورۀ محتوا را در برنامهی خود قرار دهید.
۲. تزیینات کلبه را جدی بگیرید. سواد بصری خود را تقویت کنید، تماشای عمیقتر عکسهای خوب و آثار گرافیکی به همراه مطالعۀ کتابهایی در زمینه مبادی سواد بصری، میتواند یاریتان کند.
۳. داستانسرایی مهارتی است که میتواند تاثیری شگفتانگیز بر رونق رسانه شخصی شما داشته باشد. خواندن داستانهای کوتاه و بلند و همچنین کتابهای مرجع حوزه داستاننویسی مفید به نظر میرسد.
۴. به مطالبی که برای شما موثر و مفید بوده لینک بدهید و آن را معرفی کنید.
۵. رسانهها و وبلاگهای دیگر را زیر نظر داشته باشد: از برنامه و زمانبندی آنها برای بهروزرسانی و انتشار مطالب تا نحوه ارتباط با مخاطبان.
همچنین کامنتنویسی در دیگر وبلاگها را جدی بگیرید.
۶. از جستارها و مقالاتی که از فکر و زبان استانداردی برخوردارند رونویسی کنید. از نتیجه این کار در تقویت مهارت نویسندگیتان شگفتزده خواهید شد.
۷. چک لیستی برای بهروزرسانی وبلاگتان داشته باشد.
۸. دربارۀ سئو و بهینهسازی مطالب برای موتورهای جستجو به طور منظم و به روز مطالعه کنید.
۹. برای وبلاگتان یک خبرنامه ایمیلی بسازید و هر هفته اطلاعاتی مفید و کاربردی برای مخاطبانتان ارسال کنید. (+)
کلید نهایی:
برای داشتن یک زندگی خلاق باید ترس از اشتباه را کنار بگذاریم.
جوزف چیلتون پیرس
برای مطالعۀ تازهترین نوشتههای من دربارۀ تولید محتوا صفحۀ زیر را دنبال کنید:
19 پاسخ
من خیلی قبلتر آموزش کار با وردپرس رو دیده بودم. اما اصلن به فکر راهاندازی سایت نیفتاده بودم. به لطف و راهنمایی شما سایت خودم رو راه انداختم. سپاس از لطف شما. نوشتن در رسانه ی شخصی یه چیز دیگه است.
زنده باد هما خانم خلاق و نازنین
من هم سایت خودم رو راهاندازی کردم و این رو مدیون شما هستم. ممنون از سفره دستودلبازانه توصیههای دلسوزانه و کاربردی و راهگشاتون که همه جا هم گسترده هست. چه این جا و چه در اینستگرام و چه در دورهها.
پست اول سایتم رو هم تقدیم شما کردم که راهاندازیش رو وامدار شما هستم.
https://zahraadamirchii.ir/2020/11/29/bak-esiyor-ruzgar/
بهت تبریک میگم زهرای عزیز
واقعاً خوشحال شدم از دیدنت سایتت.
باعث افتخاره که از من اسم بردی تو نوشتۀ زیبایی خودت.
من مشتاقم ببینم چه میکنی.
امیدوارم که سایتت به یکی از الهامبخشترین و بهترین سایتهای دنیا تبدیل بشه.
به عنوان یک وبلاگ نویس تنبل (!) بعد از مطالعه این نوشته، نکاتی آموختم و برای نوشتن انگیزه پیدا کردم.
درود بر مهدی جان
چه خوب که این مطلب برای تو الهامبخش بوده.
با قدرت ادامه بده.
من به سایتت حتما سر میزنم از این به بعد.
نکات خوبی بود. داشتن یک خانه و زندگی مستقل در فضای وب در قالب سایت و بلاگ شخصی، حرکت و تصمیم خوبی است که این روزها با تلگرامیزه شدن نوشتهها و آدمها، آدمها کمتر به سمتش میروند؛ ولی با همین شدتی و غلظتی که در نوشته به آن اشاره کردید، اهمیت آن روشن است.
محسن برجی عزیز
کلبه ی زیبای شما رو دیدم و بسیار لذت بردم.
ممنونم، بسیار لذت بردم از مطالبی که می نویسین، و همچنین کانال تلگرامتون
پیروز باشین
سلام فرید عزیز
از لطفی که به من داری سپاسگذارم
موفق باشی و برقرار
قابل توجه بود
از طرف یک دوست متممی
سلام آقای کلانتری عزیز٫ همیشه از نظرات شما توی متمم استفاده میکنم . واقعا باید بگم که وبلاگ پرمحتوا و جالبی داری و خیلی خوشحال شدم که با اینجا آشنا شدم.
به نظرم برای نوشتن باید خیلی فکر کرد به کوچکترین تصمیمات خودت و اطرافیان یا به اتفاقاتی که می افتد باید با چاقوی تیز اندیشه عمق مسایل را از پهنا پ از ژرفا شکافت و در همه ی مسایل رسوخ کرد برای نوشتن باید عمیق و این چنین تفکر کرد . تفکر در تنهایی.
بازهم بنویسید آقای کلانتری و آفرین به پشتکار شما.
سلام آقای فواد انصاری عزیز
دوستی با شما باعث افتخاره برام
کامنت های زیبایی شما رو همیشه توی متمم پیگیری میکنم و چیزهای زیادی ازشون یاد گرفتم. همینطور به وب سایت زیباتون هم چند باری سر زدم.
ممنون از وقتی که برای خوندن وبلاگم گذاشتید.
و سپاس از کامنت خوبتون
براتون آرزوی سلامتی و موفقیت های روزافزون دارم