پیشنوشت: در این قسمت از سلسه پستهای«چگونه نویسنده شویم» به معرفی منابعی درباره رمان و داستان کوتاه پرداخته شده است. بهتر است قبل از مطالعه این بخش قسمت اول این مجموعه را مطالعه کنید.
داستانی و تخیلی
Fiction
رمان:
برای آموزش رمان نویسی و داستان کوتاه کتاب های متعددی به زبان فارسی منتشر شده است. در زیر تعدادی از آنها را که به نظرم ترجمه مطلوب و تمرینهای کاربردی تری دارند معرفی می کنم:
آناتومی داستان.بیست و دو گام تا استاد شدن در داستان گویی/جان تروبی/ محمد گذرآبادی/نشر ساقی
بعضی از کتابها هم علاوه بر اینکه می توانند برای فیملنامه نویسی مفید باشند برای رمان نویسی نیز مفید و کاربردی به نظر میرسند از جمله کتاب آناتومی داستان جان تروبی که به 22 گام اصلی در نوشتن داستان های بلند میپردازد. این کتاب را نشر ساقی و نشر آورند دانش هر دو بار ترجمهی محمد گذر آبادی منتشر کردهاند.
جان تروبی که از مدرسان شناخته شده داستاننویسی است در بخشی از مقدمه کتاب نسبتاً حجیم آناتومی داستان( 22 گام تا استاد شدن در داستان گویی) از دلایل مخالفتش با فیلنامههای سه پردهای گفته است:
«میخواهم منظورم را درباره موانع تکنیکیِ داستان، روشن و دقیق بیان کنم چون نویسنده تنها از این راه میتواند امیدوار باشد بر آنها غلبه کند. مانع اول، واژگان مشترکی است که اغلب نویسندگان برای تفکر دربارهی داستان از آن ها استفاده میکنند: اصطلاحاتی مانند«کنش صعودی»، «نقطهی اوج»، «گره افکنی فزاینده» و «گرهگشایی» که از ارسطو به یاد مانده. این اصطلاحات آنقدر فراگیر و آنقدر نظریاند که تقریباً بی معنا شدهاند. اجازه بدهید صادق باشیم: آنها برای داستانگویان ارزش عملی ندارند. فرض کنید دارید صحنهای مینویسید که در آن قهرمان از جایی آویزان شده و در آستانهی سقوط و مرگ حتمی است. آیا این صحنه گرهافکنیِ فزاینده است، کنش صعودی است یا صحنهی افتتاحیهی داستان؟ میتواند هیچ کدام یا تمام آنها باشد، اما در هر صورت، این اصطلاحات به شما نمیگویند صحنه را چگونه بنویسید یا اصلاً آن را بنویسید یا نه.»
تروبی در انتهای مقدمه کتاب ضمن وعده دادن برای آموزش نوشتن داستانی ارگانیک میگوید:
در حالی که به عین شاهد رشد داستان خود هستید، میتوانم یک چیز را به شما قول بدهم: از آفریدن داستان لذت میبرید. پس اجازه بدهید شروع کنیم.
تجربه من از این کتاب:
در انتهای هر فصل تمرینات کاربردی و مثال های خوب و شناخته شدهای از جمله از هری پاتر و پدر خوانده آورده شده که میتواند به شما در پرورش داستانی که در ذهن دارید کمک به سزایی بکند. من خودم دو نسخه از این کتاب دارم و دوسال پیش یک فیلمنامه تمرینی بر اساس آن نوشتم. کار کردن با این کتاب باعث شد به نگاهی خوبی برای تحلیل دیگر داستانها نیز برسم، و بهتر به حفرههای داستانی پی ببرم.
مسلما این کتاب در مقایسه با دیگر کتاب های فیلمنامه نویسی از جمله کتابهای سیدفیلد که دگر بسیار کهنه و غیر کاربردی به نظر میرسند نکات مفیدتری را آموزش میدهد.
طرح و ساختار رمان/ جیمز اسکات بل/ محسن سلیمانی/ سوره مهر
تمرینهای این کتاب را برای تقویت خلاقیت نویسندگی بسیار کاربردی و راهگشا میدانم. یکی از تمرینهای جالب این کتاب را برایتان نقل می کنم:
از بخش: چگونه از سوژه ها لبریز شویم
«موسیقی راهی میان بر به قلب آدمهاست. به آهنگهایی گوش کنید که تاثیری قوی بر شما میگذراند؛ آهنگهای متنوعی را انتخاب کنید؛ از کلاسیک گرفته تا موسیقیهای متن فیلم تا راک و جاز و خلاصه هر آهنگی که چراغ خیال شما را روشن میکند. وقتی به موسیقی گوش میکنید چشمانتان را ببندید و ببینید چه تصاویر، صحنهها و شخصیتهایی در ذهنتان شکل میگیرد.
وقتی حس کردید آن موسیقی باعث می شود سوژهی باارزشی برای نوشتن پیدا کنید(که مطمئناً هم همینطور است) می توانید هر بار که خواستید آن سوژه را بنویسید، به همان آهنگ گوش کنید تا حال و هوای داستان را در شما زنده کند.»
نامه هایی به یک نویسنده جوان/ ماریو بارگاس یوسا. رامین مولایی/ نشر مروارید
حتی اگر قصد نوشتن یک داستان ندارید خواندن نوشتههای یوسای بزرگ میتواند نکات بسیار آموزندهای را برایتان داشته باشدو شما را به خوانندهای بهتر برای ادبیات تبدیل کند. او این کتاب را به شکل نامههایی خطاب به یک نویسندهی جوان که در تمنای نوشتن رمان است نوشته است.
یوسا در بخشی از کتاب مینویسد:
یکی از باورهای خدشه ناپذریم در میان انبوده تردیدهایی که در مورد استعداد ادبی دارم، این است که: نویسنده نیک میداند نوشتن بهترین امکانی است که میتوانسته برایش به وجود آید، چرا که نوشتن برای او برترین شیوه ممکن زیستن است، آن هم با نادیده گرفتن همه موقعیتهای اجتماعی، سیاسی یا اقتصادی که از طریق نوشتن میتواند نصیباش شود.
به نظر من استعداد، شرط ضروری صحبت درباره مسئلهایست که هم مورد اشتیاق و هم سبب تشویق شماست: «چگونه میتوان نویسنده شد؟». البته این مسئلهای اسرار آمیز و پر ابهام است. اما این همه، مانع تلاش برای تشریح منطقی آن نیست. آن هم به دور از تمامی باورهای فخرفروشانه اسطورهای و نیز هاله تقدسی که رومانتیک ها به گرد آن می کشیدند و نویسنده را برگزیده خدایان می شمردند، موجودی نشان شدهی نیرویی مافوق انسانی برای تحریر کلمات الهی و بی ذرهای اختیار که به طُفیل همین ارتباط با«جمال متعال» به جاودانگی دست مییابد.
و در ادامه با تاکید بر اهمیت غرق شدن نویسنده در فرایند نویسندگی مینویسد:
معتقدم تنها آن کس به وادی ادبیات راه مییابد که همچون فردی که به وادی مذهب گام مینهد، همهی وقت، توان و همت خود را گردآورده و به طور کامل وقف این حرفه نماید تا به نویسندهای تمام عیار بدل شود و اثری را تالیف کند که وجودش بر آمده است.
اندیشه های نو در رمان نویسی/باربارا شوپ/مارگارت لاو دنمن/شایسته پیران/نشر نی
کتاب با جمله ای از جان گاردنر آغاز میشود:
رمان نویسیِ راستین سختترین کار است
مگر جز این هدفی نداشته باشی
که در این صورت
همین سختترین کار
برایت آسانترین میشود.
در بخش اول این کتاب به بررسی عناصر اصلی رمان پرداخته شده و در بخش دوم که بیشتر صفحات رمان به آن اختصاص یافته گفتگوهایی از مطرح ترین نویسندگان معاصر امریکایی به چاپ رسیده است.
به گمانم یکی از بخش های جذاب کتاب بخش پایانی آن است که در آن نویسنده هایی که با آن ها گفتگو شده است تمرین هایی را برای رمان نویسی ارائه کردهاند. بخشی از این تمرینها را در زیر آوردهام:
-مسئلهای سیاسی را در نظر بگیر که به آن سخت حساسیت داری. بیآنکه اسمی از آن ببری، یا توضیحی بدهی، یا دربارهی آن قضاوت شخصی کنی، در صحنهای تصویرش کن.
دُروتی آلیسن
-به رمانی که مدتهاست مشغول نوشتنش هستی«خیانت» کن و به نوشتن رمانی تازه بپرداز.
مایکل شیبان
-برای بسط اندیشهای رمانی، روز تعطیل خاصی را در نظر بگیر و آن را چارچوب زمانی رمان قرار بده. ببین چگونه میتوانی از سنّت ها و انتظارات مربوط به آن روز برای تاثیرگذاری بیشتر استفاده کنی.
ریچارد فُرد
-شخصیتی خلق کن که ابداً حاضر نباشد پشت سر دیگران حرف بزند. صحنهای بنویسی که نشان دهد خودداری او از شرکت در چنین گفتو گوهایی می تواند تاثیری به همان بدی غیبت یا حتی بدتر از آن داشته باشد.
جین اسمایلی
بیست کهنالگوی پیرنگ و طرز ساخت آنها/رونالد بی. توبیاس/ ابراهیم راهنشین/نشر ساقی
در این کتاب فوق العاده کاربردی و بی نظیر در چند فصل اول ضمن ارائه مسائل ساختاری داستان از جمله شخصیت پردازی و راههای رسیدن به ساختار عمیق، به ارائه بیست کهن الگوی اصلی پیرنگ پرداخته میشود. با استفاده از نکاتی که در کتاب آمده و مثال های متوع آن از دنیای ادبیات و سینما با سهولت بیشتری میتوانید به ساختار طرح داستانی تان شکل بدهید. از جمله پیرنگ هایی که در این کتاب آمده میتوان به: جستوجو، مارجاجویی،تعقیب و کریز، فرار، نجات، انتقام، رقابت، وسوسه، عشق ممنوع، فداکاری، کشف و افراط فلاکت بار اشاره کرد.
همچنین دو کتاب«جادوی زاویه دید» و «صحنه پردازی در رمان» که هر دو توسط نشر سوره مهر منتشر شده اند میتواند جعبه ابزار شما برای آموزش رمان نویسی را کامل و غنی کنند.
داستان کوتاه:
مجموعه چهار جلدی حرفه: داستان نویس/نشر چشمه
این مجموع چهارجلدی را شاید بتوان بهترین منبع فارسی جامع آموزش داستان کوتاه دانست که به همت نشر چشمه منتشر شده است.
در هر یک از جلدها چند مقاله از بهترین نویسندگان معاصر داستان کوتاه آمده که به آموزش یکی از مباحت اصلی داستان کوتاه پرداختهاند.
ترجمه این مجموعه با دقت و سلیقه خاصی توسط کاوه فولادی نسب و مریم کهنسال نودهی انجام شده است.
در بخشی از مقالهی هالی برنت در جلد اول این مجموعه آمده است:
«هر مقالهای دربارهی داستان کوتاه با صحبت دربارهی نویسندههای دیگر شروع میشود. این کار اهمیت موضوع را نشان میدهد. اگر کسی مطالعهی عمیق نداشته باشد، نمیتواند هم عمیق و موثر بنویسد. واقعیت امر این است که اولین قاعده برای نویسندههای تازهکار، بسیار ساده، بیدردسر و حتا لذتبخش است: قبلِ اینکه شروع به نوشتن کنید، بخوانید؛ هم داستان کوتاه و هم رمان. تا حد مستی داستان بخوانید. اگر این کار را انجام دهید، خونتان پرِ الکل داستان میشود و تصاویری را که دهنتان آکنده از آنهاست، باور میکنید.»
پی نوشت: در قسمت بعدی«چگونه نویسنده شویم» به معرفی کتابهای آموزشی مقالهنویسی پرداخته خواهد شد.
29 پاسخ
جناب کلانتری عزیز
سلام و عرض ادب
من وبسایت شما را دنبال میکنم , شما واقعا انسان بزرگی هستید که ذره ذره دانش خود را به رایگان در اختیار همه قرار دادید و من به شخصه در این مورد واقعا از شما سپاسگزارم.
سوالی داشتم خدمت شما,
یک مجموعه گام به گام ۱۰ جلدی هست جهت آموزش نویسندگی و داستان نویسی که کتابها شامل , تکنیکهای نویسندگان بزرگ , عادت روزانه نوشتن , ۳۸ خطای رایج داستان نویسان و غیره… هست.
استاد گرامی میخاستم بدونم نظر شما در مورد این مجموعه که البته توی کتابفروشی ها نایاب شده چیست؟آیا مجموعه کارآمدی هست یا خیر؟؟؟
با تشکر
سلام رضا جان
بینهایت ممنونم از تو. لطف داری به من.
اون مجموعه مجموعه بدی نیست. من همه رو خوندم تقریبا. کتاب خوب توش زیاد هست.
ولی خب حالا موجود نبودنش به این معنی نیست که فکر کنید دیگه تو بازار کتاب خوبی نیست.
من یه لیست جدید نوشتم از کتابهای نویسندگی که شما اینجا میتونی با دریایی از کتابهای جدید و قدیمی نویسندگی آشنا بشی:
کتاب های آموزش نویسندگی
اقای کلانتری ببخشید که باز مزاحم شدم ولی ی سوال داشتم.من توی داستان نویسی و هرچیز دیگه ای خوبم ولی یکم توی انشا نویسی میترسم و اندکی مشکل دارم.اگر روز ازتون تو نوشتن انشاء کمک بخوام میتونین کمکم کنین؟
سلام کیاناز عزیز
مطالب زیر رو بخون:
انشانویسی و توسعه فردی
انشانویسی و تغییر نگرش به جهان
چگونه برای توسعه فردی انشا بنویسیم؟
سلام شاهین جان
کتاب آناتومی داستان نسخه الکترونیک یا PDFـش پیدا نمیشه؟
نه نیما جان
این کتاب توی بازار هست و اگه دوست داشتی باید نسخه کاغذی کتاب رو تهیه کنی.
سلام، کتاب داستان از رابرت مک کی چرا تو لیست نیست؟
سعید عزیز
اون کتاب دربارۀ فیلمنامهنویسیه. اینجا فقط به کتابهای آموزش رمان و داستان کوتاه پرداخته شده.
مرسییی . آموزش خوبی بود
اما خوب اصولی نوشتن خیلی سخته
ممنونم عالی بود
سلام شاهین عزیز.
ممنونم از معرفی های بسیار خوبت.
فقط یک سوال: آیا تفاوتی میان آناتومی داستان نشر ساقی با آوند دانش هست؟
سلام امیر حسین جان
هیچ فرقی ندارند. مترجم کتاب یکسانه.
آرش جان به نظرم وقتی وارد یک بحث کلی میشیم، بدون در نظر گرفتن جزئیات حواشی و مسائل پیرامون اون نمیشه با قاطعیت تایید یا تکذیب کرد…
به طور کلی مسئله انگیزه و پشت کار اساس موفقیت در هر کاری هست. ولی بر همگان آشکار هست که بدون علم و دانش در زمینه کاری مورد نظر مانند هواپیمای بدون بال قادر به پرواز نیستیم! صادقانه بگم، اگه دانش و مهارت نویسندگی نداشته باشیم یا خیلی دیر به هدفمون میرسیم، یا خیلی زود از خودمون ناامید ودلسرد میشیم. باور کن هیچ کس به اندازه ی خودم از زدن این حرف متاسف نیست، ولی بهتره واقع بین باشیم و قبل از شروع کار مورد علاقمون دانش لازم رو کسب کنیم تا با چشمانی باز و نقشه ی راه کامل با آگاهی از تحدیدها و فرصت های پیش رومون از قبل آمادگی داشته باشیم تا در این شرایط اقتصادی متزلزل ریسک شکست رو به حداقل برسونیم.
با عشق فراوان
یه چیزی میگم نمیدونم درسته یا نه. شاید حرفم ساده لوحانه باشه و از نظر حرفه ای ها چند جمله مهمل و بی معنی بیشتر نباشه .
اما میخوام بگم … هرکی میخواد اعتراض کنه.
به نظرم تمام چیزهایی که درباره نویسنده شدن و نویسندگی میگند مزخرفه … نه همشون ولی اکثر اونا همینطوره
یادمه زمانی میخواستم یه کاری رو شروع کنم. به خودم اعتماد نداشتم, دیگران مدام میگفتند این کار سختیه و کلی روش مختلف برای انجام اون کار پیش پام گذاشتند.
اما من چیکار کردم؟؟ هیچی … رفتم جایی که هیچ کدوم از اونا نباشند
رفتم سراغ یه نفر و گفتم من این کارم … بله همین رو گفتم … اونم گفت بسم الله شروع کن
منم شروع کردم … هر چه جلوتر رفتم بیشتر یاد گرفتم … کارهای کیفیت بالا رو بررسی میکردم و خودم رو پرورش دادم … باور کنید 10 برابر سریعتر از کسانی که تو اون کار سالها عرق ریخته بودند پیشرفت کردم
میخوام بگم نویسندگی هم همینطوره … فقط باید تصمیم گرفت کی و کجا شروع کرد … تصمیم بگیرید رمان مینویسید یا چیز دیگه ای.
شروع کنید قوه تخیل خودتون رو با هر چیزی که میتونید فعال کنید … موسیقی گوش بدید … پیاده روی کنید … چیزی نیست که من بگم … هر کسی باید خودش راه خودش رو پیدا کنه
وگرنه اگر قرار به این روش ها بود, پس باید الان نوشته های همه نویسنده ها کپی هم می بود
من میگم فقط باید نوشت و هرچه جلو تر میریم باید به اطلاعاتمون اضافه کنیم
مثلا دایره کلماتمون رو گسترده تر کنیم … کلمات جدیدی یاد بگیریم و توی نوشته هامون بکار ببریم.
کتابهای مربوط به روشی که میخوام مثلا رمان . از نویسندگان دیگه برداریم و بخونیم
بعد از خوندن کتابها ناخوداگاه همه چیز رو یاد میگیریم.
ببخشید زیاد حرف زدم.
اگر کسی فکر میکنه حرف اشتباهه اصلاح کنه .میخوام بدونم طرز فکرم اشتباهه؟
سلام آقای کلانتری عزیز. من قریب به دو سال است که نویسندگی را شروع کرده ام اما تا بحال فقط به نوعی برای تفریح و سرگرمی بوده است. از نظر شما که در این کار هستید، بفرمائید چگونه از نویسندگی برای رشد اجتماعی بهره برد. من بسیار دوست دارم تا نوشته هایی که می نویسم کیفیت لازم را داشته باشند تا از آنها بشود در تولید فیلم کوتاه یا هر چیز دیگری استفاده کرد. اما هیچ کسی را در این عرصه نمی شناسم. لطفا راهنمایی کنید…
میلاد جان
با من در ارتباط باش، تا بیشتر با هم آشنا بشیم.
این پست رو بخون حتماً:
چگونه نویسنده شویم
ممنون آقای کلانتری چطوری میتونم با شما بیشتر آشنا بشم؟
منتظر پاسختون هستم
سلام
ممنون از سایت خوبتون.
برای دانلود کتاب و مقاله صورت رایگان به سایت book paper سر بزنید.
http://bookpaper.ir
سلام
ممنون از سایت خوبتون.
برای دانلود انواع رمان به صورت رایگان به سایت رمان خانه سر بزنید. (نسخه موبایل و کامپیوتر)
http://www.romankhane.ir
سلام شاهین جان.
به نظرت اگر من بخوام از مهارت داستان نویسی به این منظور استفاده کنم که “با نوشتن داستانهای کوتاه (و در واقع آنالوژی) مثلاً مبحثی از موضوعات کسبوکار (مثل یک درس تفکر سیستمی) رو راحتتر به دیگران انتقال بدم” (یا برای خودم بیشتر تثبیتش کنم)، کدومیک از این کتابها بیشتر میتونه راهگشا باشه؟ نظرت در مورد “همشهری داستان” چیه؟ با توجه به این 4 ماهه دارم اون رو میخرم و مطالعه میکنم.
سلام بهروز جان
من همیشه کتاب رو به مجله ترجیح میدم.
به نظرم مطالعه مجموعه چهار جلدی«بهترین داستان های جهان» رو که احمد گلشیری ترجمه کرده از دست نده.
تو این مجموعه داستان های بی نطیری به همراه زندگینامه نویسنده ها اومده.
ترجمه ی مجموعه هم که بی نظیره.
ممنون شاهین جان. حتماً این مجموعه رو تهیه میکنم و در اسرع وقت میخونم. بازم ممنون.