نمی دانم که نمی دانم/ 10 پیشنهاد نسیم طالب برای زندگی بهتر

-از نسیم نیکلاس طالب بیشتر خواهم نوشت. در ایران درباره او زیاد صحبت نشده. قوی سیاه مشهورترین کتاب اوست که شهرتی جهانی را برایش به ارمغان آورد. طالب را فیلسوف احتمالات و عدم قطعیت می‌دانند.

-عنوان پست اول سایتم جمله‌ای از سقراط است: می‌دانم که نمی دانم

حالا با خواندن کتاب طالب نظرم را عوض کرده ام:

نمی دانم که نمی دانم

همیشه چیزهایی هست که از دید ما پنهان است. طالب به می‌گوید: کتاب های خوانده نشده کتابخانه ما خیلی مهم‌تر از کتاب های خوانده شده است، چون این کتاب‌ها به ما گوشزد می کنند که چیزهایی هست که نمی‌دانیم و از چشم ما پنهان مانده.

103073957-GettyImages-475064080.530x298

-پشت جلد کتاب آمده است:

“پيش از كشف استراليا، مردم دنياى كهن بی چون وچرا باور داشتند هر قويى سفيد است چون تجربيات ايشان پيوسته اين باور را تأييد می كرد. ديدن نخستين قوى سياه براى چند پرنده‌شناس بايد شگفتى جالبى بوده باشد؛ اما اهميت داستان در اين نيست. اهميت داستان در اين است كه شكنندگى دانش ما را نمايان مى‌كند و نشان می‌دهد آموختن ما از تجربيات و مشاهدات با چه محدوديت‌هاى شديدى روبه‌روست. تنها يك مشاهده كافى است تا گزارهاى كلى كه دستاورد هزاران سال تماشاى ميليون‌ها قوى سفيد است بی‌اعتبار شود- تنها با ديدن يك قوى سياه. قوى سياه ما سه ويژگى دارد: نامنتظر است، پيامدى سنگين دارد، پس از وقوع پيش‌بينى پذير مى نمايد ( اما پيش از وقوع پيش بينى شدنى نيست.)”

-هنوز شارلاتانیسم و جهل چاپ کتاب هایی بازاری با موضوع پیشگویی آینده اقتصادی جهان ادامه دارد، شاید بد نباشد به جای دل خوش کردن به اینگونه کتاب‌ها نگاهی هم به کتاب قوی سیاه داشته باشیم.

-هر بار که خواندن بخش از کتاب طالب را آغاز می کنم مهارت حیرت انگیز طالب در نویسندگی و افکار تازه و نگاه ریزبینانه  او ساعت‌ها غرق دنیای کتاب می‌شوم تا اینکه با اجبار و اتفاق از کتاب جدا می‌شوم. منظومه‌ی فکری طالب روشی‌ست عملی و کارآمد برای فکر کردن.

-البته ادعایی در فهم دقیق اندیشه‌ی طالب ندارم. سعی می‌کنم بارها و بارها کتاب را بخوانم و برای مطالعه بیشتر به منابع معرفی شده در آن مراجعه کنم.

به گمانم یادگیری عمیق تر و ریشه‌ای‌تر با دنبال کردن منابع کتاب‌ها حاصل می‌شود. کنجکاوری من برای خواندن کتاب طالب از کتاب هنر شفاف اندیشدن رولف دوبلی شروع شد(طالب چندی پیش از نویسنده این کتاب به دلیل سرقت ادبی شکایت کرد) و بعد متوجه شدم یکسال پیش از انتشار هنر شفاف اندیشدن، از کتاب قوی سیاه، دو ترجمه در ایران منتشر شده ولی خیلی کم دیده شده و تبلیغ زیادی برای معرفی این کتاب صورت نگرفته است. هنوز هم از قوی سیاه بر خلاف هنر شفاف اندیشدن (که به خاطر اسم یکی از مترجم ها تقریبا به چاپ سی ام رسیده) استقبالی نشده.

black-swan-700w-2

-در زیر ده توصیه طالب برای زندگی بهتر را از روزنامه دنیای اقتصاد نقل کرده ام، البته گمان می‌کنم نکات زیر با خواندن کتاب طالب قابل فهم‌تر و عملی‌تر به نظر برسد:
1  بدگمان بودن پرزحمت و پرهزینه است. بهتر است در مورد موضوعاتی که پیامدهای بزرگی دارند شکاک باشیم و در موارد کوچک و زیباشناختانه زندگی، ناقص، احمقانه و انسان بمانیم.
2  به مهمانی‌ها بروید. شما حتی نمی‌توانید فکرش را بکنید که چه چیزهایی ممکن است در پوشش خوش‌اقبالی پیدا کنید. اگر از حضور در امکان عمومی اذیت می‌شوید، همکارانتان را بفرستید.
3  فکر خوبی نیست از کسی که کراوات زده پیش‌بینی بخواهید. در صورت امکان شخصی که خود و دانش خود را خیلی جدی می‌گیرد دست بیندازید.
4 بهترین‌ها را برای مراسم اعدام خود بپوشید و با وقار و متانت بایستید. آخرین نقطه کمکی شما در برابر رویدادهای تصادفی این است که چگونه عمل می‌کنید. اگر نمی‌توانید پیامدها را کنترل کنید، دست‌کم می‌توانید شکوه و وقار رفتار خود را کنترل کنید. این شما هستید که همیشه حرف آخر را خواهید زد.
5 سامانه‌های پیچیده‌ای که از زمان‌های دور پیرامون ما بوده‌اند را به هم‌نزنید. ما منطق آنها را نمی‌فهمیم. سیاره زمین را آلوده نکنید. بدون توجه به «شواهد» علمی، آن را همان‌طور که کشف کردیم باقی بگذاریم.
6 یاد بگیرید با غرور شکست بخورید. خیلی سریع و بی‌غل و غش این کار را بکنید. با تسلط و تبحر یافتن در اشتباهات، آزمایش و خطا را به حداکثر برسانید.
7  از بازندگان دوری کنید. اگر شنیدید کسی واژه‌های «غیرممکن»، «هرگز» و «بسیار سخت» را بیشتر اوقات استفاده می‌کند او را از شبکه اجتماعی خود اخراج کنید. هرگز برای پاسخ از «نه» استفاده نکنید. (برعکس بیشتر کلمه «بله» و «به احتمال زیاد» بکار ببرید.)
8 روزنامه‌ها را به خاطر خبر آنها نخوانید. (فقط برای شایعات، درددل‌های خوانندگان و البته شرح حال نویسندگان). بهترین فیلترکننده برای دانستن اینکه آیا خبری اهمیت دارد یا خیر این است که آن‌را در کافه تریا، رستوران… یا (دوباره) در مهمانی بشنوید.
9 سخت‌کوشی در نهایت به شما یک استادی دانشگاه یا یک بی‌ام‌و خواهد داد. برای اینکه جایزه بوکر یا نوبل یا جت خصوصی به‌دست آورید نیازمند هم سخت‌کوشی و هم شانس هستید.
10 پاسخ ای‌میل‌های افراد رده پایین را قبل از افراد ارشد رده بالا بدهید. افراد رده پایین فرصت و تمایل بیشتری در به یادآوردن کسانی دارند که به آنها بی‌اعتنایی کرده‌اند.

 

-نسیم طالب پس از قوی سیاه کتاب دیگری هم منتشر کرده، امیدوارم آقای محجوب این کتاب را هم ترجمه کنند و نشر نی یا آرایانا قلم که استانداردهای مناسبی را در انتشار کتاب رعایت می‌کنند، این کتاب را هم منتشرکنند.

قوی سیاه نسیم نیکلاس طالب دو بار تا به حال ترجمه شده:

فرخ بافنده/نشر صبح صادق(با چند مقاله اضافی و جدید)

محمد ابراهیم محجوب/نشر آرایانا قلم (با نثری ادبی و فاخر)

کانال مهارت های نویسندگی در تلگرام

28 پاسخ

  1. استاد بزرگوارم کتاب قوی سیاه رو من با معرفی شما در دوره ی نویسنگی خلاق تهیه کردم و نیمی از کتاب رو خوندم و الان هر کسی میپرسه چه کتابی روی تو اثر ژرف تری گذاشت همین رو معرفی میکنم. اتفاقن همین امروز برای شروع بازخوانیش و اتمامش اون رو از کتابخونم بیرون آوردم. توی کتابی که دارم مینویسم چند باری از نکته های این کتاب بهره بردم و بنظرم باید بارها این کتاب رو بخونم. ممنونم استاد که با معرفی بهترین آثار دنیای ما رو تغییر میدین. سالم و پاینده باشد استاد

    1. آفرین آفرین
      چه جالب که سراغ این کتاب رفتید. هر کسی همت خوندنش رو نداره.
      از اون کتاباست که واقعن تأثیر عمیقی روی نگرش آدم می‌ذاره.
      یکی از بهترین دوره‌های زندگیم وقتی بود که این کتاب رو می‌خوندم.

  2. سلام
    من هر وقت ایده کم میارم برای نوشتن تو سایتم یکی از جاهایی که سر میزنم سایت شماست.
    خیلی ممنونم از اینکه انقدر مطالب مفید دارید.

    1. درود بر تو مهدیس نازنین و خوش ذوق
      تو در وبلاگ‌نویسی عالی هستی.

  3. سه ترجمه مختلف كتاب قوي سياه و مقايسه با متن اصلي

    ترجمه محمودابراهيم محبوب:
    آیا می توانستید ظهورهیتلر و جنگ دوم را پیش بینی کنید؟
    فروپاشی سریع بلوک شوروی را چطور؟
    و ظهور بنیادگرایی اسلامی را؟
    گسترش اینترنت را؟
    فروپاشی بازار را در سال) 1987و برگشت نامنتظرۀ آن را(؟
    مدهای زودگذر، بیماری های همه گیر، ایده ها، ژانرها و مکاتب هنری،
    همه از همین دینامیک »قوی سیاه«پیروی می کنند
    . به راستی، کمابیش همۀ چیزهای مهمی که در دور و برتان می بینید شاید در این دسته بگنجند.

    ترجمه مريم بردبار
    درمورد به پا خاستن هيتلروجنگي كه پس از آن به وقوع پيوست چه فكر مي كنيد؟
    درمورد از بين رفتن نابه هنگام بلوك شرق چطور؟
    درموردعواقب بنيادگرايي اسلامي و گسترش آن چه مي انديشيد؟
    درموردتاثيرگسترش اينترنت چطور؟
    ياشكست بازاردر1987(وبهبودغيرمنتظره ترآن)؟
    هوس ها، بيماريهاي فراگير، مدها، ايده ها وظهورژانرهاي هنري ومكاتب علمي،
    همه وهمه از همين قاعده قوي سياه پيروي مي كنند.
    وهرآنچه كه در اطراف شما اهميت دارد، از اين قاعده مستثنانيست.
    ترجمه فرخ بافنده
    ظهورهيتلروجنگ متعاقب آن چطور؟
    فروپاشي بسيارخطرناك اتحاد جماهيرشوري چطور؟
    عواقب ظهوربنايدگرايي اسلامي چطور؟
    سقوط بازاربورس سال 1987 (ورونق غيرمنتظره ي آن) چطور؟
    مدها، اپيدمي ها، ايده ها، ظهورژانرها ومكاتنب هنري،
    همه و همه اين پويش قوي سياه را دنبال مي كنند.
    به معناي واقعي كلمه، تقريبا همه ي چيزهاي مهم اطرافت مي تواند شامل اين قضيه شود.

    How about the rise of Hitler and the subsequentwar?
    How about the precipitous demise of the Soviet bloc?
    How about therise of Islamic fundamentalism?
    How about the spread of the Internet?
    How about the market crash of 1987 (and the more unexpected recovery)?
    Fads, epidemics, fashion, ideas, the emergence of art genres and schools.
    All follow these Black Swan dynamics.
    Literally, just about everything of significance around you might qualify.

  4. درود، اتفاقن من هم پس از گوش كردن به كتاب هنر شفاف انديشيدن (كه به چاپ96ام هم رسيده) با صداي عادل فردوسي پور ، درحال گوش كردن به كتاب قوي سياه با صداي ابراهيم محبوب هستم و كتاب قوي سياه را هم از نمايشگاه كتاب خريدم (تعداد چاپ آن به عدد6رسيده است) و از جستجوي قوي سياه رسيدم به اينجا!
    كتاب هنر شفاف انديشيدن را راحت تر مي توان خواند يك دليل آن ترجمه عادل خان است فهميدن ترجمه آقاي محبوب سخت تر است.
    قديم تر كتاب مي خريدم ولي موفق به خواندن كتاب نمي شدم تا اينكه مسير منزل تا محل كارم بيشتر شد و باعث شد روي به گوش كردن به كتاب بياورم.
    تفكرنسيم طالب رو دوست دارم و اگر كتابهايي در اين راستا مي شنايد معرفي بفرماييد. ممنون

    1. سلام سعید عزیز و ارجمند
      خوشحالم که اینجا هستید.
      البته کتاب دوبلی با کتاب طالب قابل قیاس نیست. دوبلی خواسته یه کتاب ساده و بازاری بنویسه. ولی کتاب طالب اصل جنسه. بنابراین موضوع چندان ربطی به ترجمه نداره. قوی سیاه عمیق‌تره، طبیعتاً دشوارتره. وگرنه ترجمۀ آقای محجوب درخشانه.
      در همین رابطه این دو کتاب رو هم بهتون پیشنهاد می‌کنم:
      نقش اساتید و متفکران عوضی در کاروکسب
      تخت پروکروستس؛ رهایی از حماقتهای انسان مدرن

  5. مطلب واقعا عالی بود…با اجازتون به همراه اسم کانال تلگرامیتون بخشی از این متن رو به اشتراک گذاشتم… من قبل از اینکه این نویسنده توی ایران شناخته بشه یا اثری ازش چاپ بشه باهاش آشنا شدم و واقعا افکارش رو ارزشمند میدونم و این متن رو هم خلاصه و در عین حال مفید دیدم.
    به امید موفقیت روزافزون شما، علی

  6. این جمله خیلی به دلم نشست :
    ” پاسخ ای‌میل‌های افراد رده پایین را قبل از افراد ارشد رده بالا بدهید. افراد رده پایین فرصت و تمایل بیشتری در به یادآوردن کسانی دارند که به آنها بی‌اعتنایی کرده‌اند.”
    دقیق و ملموس اما تلخ . گاهی اوقات در اندیشه این می مانی در نظام های اداری برای دیده شدن باید به ریسمانی از افراد ارشد و رده بالا متصل باشی ولو اینکه آن ریسمان پوسیده باشد .

  7. سامانه‌های پیچیده‌ای که از زمان‌های دور پیرامون ما بوده‌اند را به هم‌نزنید. ما منطق آنها را نمی‌فهمیم. سیاره زمین را آلوده نکنید. بدون توجه به «شواهد» علمی، آن را همان‌طور که کشف کردیم باقی بگذاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *