تلگرامات

مادۀ اصلی کتاب‌های مونتنی

۱.

اینکه خودت را کتابخوان بدانی، اما ادبیات داستانی سهم پُررنگی در سبد کتابخوانی‌ات نداشته باشد، بیش از هر چیز نشانگر این است که هنوز مفهوم کتاب و کتابخوانی را خوب درک نکرده‌ای.
اما خب، گویا بسیاری از ما تازه‌کتابخوان‌ها به این می‌بالیم که فرصتی برای خواندن شعر و رمان نداریم، و بیشتر وقتمان صرف کتاب‌های غیرداستانی می‌شود.
باری، به زور که نمی‌شود کسی را ادبیات‌خوان کرد. اما می‌شود به حال این دسته از افراد افسوس خورد، چرا که خودشان را از لذت ناب و همینطور رشد عمیق و ریشه‌دارِ حاصل از مطالعۀ آثار ادبی محروم کرده‌اند.
خوشبختانه بر خلاف نمونه‌های وطنی، چهر‌ه‌های غیرادبی جهان، پُزِ ادبیات‌ستیزی ندارند، و شعر و خصوصاً رمان بخش مهمی از برنامۀ مطالعۀ آن‌هاست. از جمله، جوزف یوجین استیگلیتز اقتصاددان معاصر آمریکایی و برنده جایزه نوبل اقتصاد، اخیراً از علاقۀ خودش به رمان‌های کلاسیک گفته و دیگران را هم به مطالعۀ شاهکارهای ادبی دعوت کرده است. (+)

۲.

زمانی در یادداشتی نوشته بودم زن‌ها نویسنده‌ترند (+). البته آن یادداشت کوتاه بهانه‌ای بود برای نقل بخشی از گفت‌‌وگویی با قاسم هاشمی‌نژاد.
امروز که توی خبرها دیدم شش رمان از زبان‌های مختلف به قلم پنج نویسنده زن و یک مرد به فهرست نهایی نامزدهای جایزه بین‌المللی بوکر سال ۲۰۲۰ راه یافته‌اند. برای بار هزارم بهم ثابت شد که حالا، بیش از هر دورۀ تاریخی دیگری زن‌ها عزم نوشتن کرده‌اند.
در کلاس‌های حضوری من همیشه اکثریت مطلق کلاس با خانم‌‌ها است؛ از نوجوان شانزده‌ای ساله‌ای که در گیرودار امتحانات مدرسه، کیلومترها راه را طی می‌کرد تا خودش را به جلسات هفتگی کلاس برساند، تا خانم هفتاد و شش ساله‌ای که هر هفته با تمرین‌های انجام شده و کامل خودش را به کلاس می‌رساند، همه گواه این بودند که زن ایرانی، فارغ از نسلی که به آن تعلق دارد، مصمم است تا بیش‌ازپیش ذوق و استعداد خودش را جدی بگیرد. و این نه تنها در عرصۀ نویسندگی که در بسیاری از عرصه‌های جامعه نیز نمود روشن و شکوهمندی دارد.
توسعۀ ایران فردا وامدار این زنان خواهد بود.

۳.

آهنگساز کاربلد، کریستوف پندرسکی هم مرُد.
خوبی یادداشت‌نویسی در اینترنت این است که می‌توانی لینک بدهی و وسط یادداشت، آهنگ‌های درخواستی و غیردرخواستی پخش کنی!
بعضی از آهنگ‌های مرحوم مغفور را می‌توانی اینجا بشنوی.

۴.

مونتنی گفته: «خود من مادۀ اصلی کتاب‌هایم هستم.»
بله، بیش از اینکه چشم به بیرون بدوزی، سعی کن توی خودت، آن پایین‌مایین‌ها یا بالامالاها، دنبال چیزهایی برای نوشتن بگردی.
البته اگر آن پایین‌هامایین‌ها یا بالامالاها را با تجربه و مطالعه غنی کرده باشی.

۵. 

راستی بزودی حرکت صد داستان دو را شروع می‌کنیم: چالش نوشتن داستان

این هم نظرات اعضای اولین حرکت صد داستان: در حرکت صد داستان چه می‌گذرد؟

5 پاسخ

  1. اومدم فقط اینجا بنویسم که با مورد اول این نوشته‌ت به شدت موافقم. واقعا من هرچیزی که از نوشتن میفهمم رو مدیون کسایی مثل داستایفسکی هستم. حتی ادبیات غنی فانتزی هم خیلی تاثیر مثبتی داره و جدیدا عاشق کمیک بوک‌ها شدم. خوندن رمان و ادبیات داستانی و فانتزی نه تنها برای کسایی که تولید محتوا میکنن، بلکه برای همه مفیده. تقویت قوه تخیل، ماجراجویی، همدلی و درک تاریخ و شرایط زندگی دیگران فقط یه گوشه از آورده‌های مطالعه این نوع کتاب‌هاست.

    1. سلام به امین عزیزم
      خیلی خوشحال شدم اسمت رو دیدم.
      خوشحالم که چنین دیدگاهی داری امین عزیز. همیشه به خوش‌فکر بودن تو باور داشتم و دارم.
      متاسفانه اخیراً می‌بینم که بعضی دوستان به شکل‌افراطی به داستان‌نخوندن افتخار می‌کنن. که من فکر می‌کنم یک دلیلش احتمالاً می‌تونه این باشه: اون‌ها داستان‌های خوبی نخوندن و اصلاً نمی‌دونن داستان خوب چه تاثیری می‌تونه داشته باشه.
      یک دلیل دیگۀ این داستان‌ستیزی هم احتمالا اینه: بعضی‌ها حس می‌کنن با نگاه سلبی و نفی چیزهای مختلف عمیق‌تر و متفکرتر به نظر می‌رسن.
      حالا داستان به جهنم! یکی بود که هر از گاهی یادداشت فلسفی می‌نوشت، و از متون فلسفی نقل می‌کرد. اما اخیراً برداشته بود یه متن ضد فلسفی نوشته بود.
      می‌دونی مشکل چیه امین: یه عده روش عملی رو خوب نفهمیدن (نه که من خوب می‌فهمم) یا بهتره بگم این رو درک نکردن که در علوم انسانی، روش نمود متفاوتی داره. به خاطر همین چون اشاره به روش علمی شیک به نظر می‌رسه. روش، لغلغۀ زبونشون شده تا بلکه عالم به نظر برسن.

  2. سلامی گرم و خداقوت به شما آقای کلانتری. خوندن کتاب ها همیشه برای من جذاب است از شاهزاده و گدا گرفته تا چشمهایش بزرگ علوی تا دنیای سوفی و نویسنده های پُر ذوق ایرانی که به نظرم باید حمایت شوند و البته که شاهکارهای داستانی جای خود دارند. من مطلبی میخوندم که امیل زولا نویسنده معروف فرانسوی در درس ادبیات صفر میشد و این نشون میده خیلی نباید تو بند این باشیم که حتما ادبیات عالی داشته باشیم تا بتونیم یه رمان بنویسیم یا یک نوشته حتی! به نظرم همه چیز به درون آدم ها بستگی داره. کلمات و جملات زمانی تاثیرشون رو روی آدم ها میذارن که اونها از دل اومده باشه و سَبُک و شیرین وارد روح آدم بشن و شماهام بسیار این رو نقل کردید. حتما شاهکارهای ادبی رو معرفی و تحلیل کنید. به نظرم صفحه ی شما بهترین جاست که میشه آدم بره دنبال کتاب های خوب. با تشکر. آروز میکنم برای همه که روزهای خوبی رو در پیش داشته باشند.😊

    1. سلام مهدیه جان
      زنده باد.
      حتماً کتاب‌های بیشتری رو معرفی میکنم.
      اینجا قبلاً یه چیزایی معرفی کردم:
      معرفی کتاب

      برای من بیشتر بنویس.
      شاد و برقرار باشی.

      1. بله. من ندیده بودم این معرفی کتاب رو والان دیدم. خیلی کتاب های خوب و پر معنایی هستند حتما. سلامت باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *