کابینت نویسندگی | برنامۀ آبان ماه

سومین کارگاه تولید محتوا با جمله‌ای از آناییس تِن شروع شد:

«نویسنده قرار نیست آنچه همه می‌توانند بگویند بگوید
او از چیزی می‌گوید که
دیگران قادر به گفتن آن نیستند.»

مروری بر تمرین‌های جلسۀ سوم:

تمرین 1

دکمه از من، کُت از شما

در اولین تمرین این کارگاه همگی دربارۀ عنوان «کابینت محتوا/نویسندگی» نوشتیم.

گاهی اوقات برای شروع نوشتن فقط به یک تیتر نیاز داریم، بقیه کار را ذهن ما به راحتی انجام می‌دهد، به‌ شرط آنکه آزادنویسی را جدی بگیریم.

پیشنهاد: دو کلمۀ نامربوط را هم بچسبانید. عبارت شکل گرفته را به عنوان تیتر یک مطلب تازه در نظر بگیرید. حالا برای دکمه‌ای که ساخته‌اید، کُت بدوزید.

تمرین 2

یک مثلث بسازید

در این تمرین با استفاده از شکل مثلث به توصیف و تشریح یک موضوع می‌پردازیم.

به طور مثال «مثلث نویسندگی» می‌تواند شامل سه ضلع «خواندن»، «نوشتن» و «منتشر کردن» باشد. حالا ما باید توضیح بدهیم چرا مثلث نویسندگی از این سه ضلع تشکیل شده، اضلاع مثلث چه پیوندی دارند و توجه درست و همزمان به هر سه ضلع چه نتایج و دستاوردهایی دارد.

تمرین 3

این پاراگراف ارائه شد و ادامۀ آن را از خودمان نوشتیم:

زندگی همه‌اش بازی است. بچه‌ها با ترکه بازی می‌کنند و توپ و بادبادک. بزرگ‌ها با فکرهایشان، فرقش این است که بچه‌ها جدی می‌بینند بزرگ‌ها جدی می‌گیرند. بزرگ‌ها به بچه‌ها می‌خندند و بچه‌ها بزرگ‌ها را قهرمان می‌دانند…
پاراگراف اول کتاب غصه‌ای و قصه‌ای، نوشتۀ محمود کیانوش

 

تمرین 4

با روش متفاوتی به نوشتن کتاب غیرداستانی خودمان ادامه دادیم.

در این تمرین دربارۀ موضوع کتاب حداقل 20 سؤال نوشتیم.

سپس بنا شد به برخی از این سوالات جواب بدهیم و پاسخ‌ها را به متن کتاب بیفزاییم.

تمرین 5

دربارۀ طرح یک داستان ایده‌پردازی کردیم.

این‌بار طرحی دربارۀ «عشق» نوشتیم.

 

در دقایق پایانی این کارگاه فراخوان دومین دورۀ کارگاه محتوا هم اعلام شد. دومین دورۀ کارگاه تکرار دورۀ اول نیست. بنابراین اعضای دورۀ اول نیز کماکان می‌توانند در این گارگاه شرکت کنند. ضمن اینکه اگر شما تازه می‌خواهید به این دوره بپیوندید هیچ مانعی وجود ندارد.
برای پیوستن به دومین کارگاه تولید محتوا روی لینک زیر کلیک کنید:

دومین کارگاه تولید محتوا 

 

کامنت‌های این مطلب به تجربیات اعضای کارگاه در دومین جلسۀ این رویداد اختصاص دارد.

 

14 پاسخ

  1. تمرین ساختن مثلث ایده جالبی بود که توانستم یک مثلث را کامل توضیح دهم ولی چند تا مثلث دیگه هم ساختم که بعداً در مورد آن ها بنویسم اینکه تلاش کنیم نقطه اشتراک ها را برای هدفی مشخص پیدا کنیم و آن ها را گسترش دهیم هیجان انگیز است. تمرین چهارم هم خیلی خوب بود و سوال های را نوشتم که برایم مشخص شد در رابطه با نوشتن کتابم سراغ چه موضوعاتی بروم و در چه نقاطی ضعف دارم و باید بیشتر مطالعه کنم.

  2. در جلسه سوم کارگاه محتوا مباحث بسیار جالبی بیان شد . کابینت نویسندگی ، مثلث نویسندگی ، ادامه دادن به یک پاراگراف بسیار جذاب ، نوشتن سوالات کلی و جزئی درباره یک کتاب غیر داستانی و مبحث آخر خلق ایده های داستانی .
    من تمامی تمرینات رو انجام دادم . بسیار لذت بردم . یکی از تمریناتم درباره مثلث فیزیک رو در سایتم منتشر کردم . من این موضوع رو انتخاب کردم چون درسی هست که روزانه ساعت زیادی رو به اون اختصاص می دم . بسیار برام شیرین بود پرداختن به موضوع از سه جنبه متفاوت .
    لینک آن : https://soodehrahmanian.ir/1504/%d9%85%d8%ab%d9%84%d8%ab-%d9%81%db%8c%d8%b2%db%8c%da%a9/.
    من تمامی تمرینات رو انجام می دم اما ویرایش و انتشار اون کمی زمان بر هست .
    اما سعی میکنم حتما ویرایش و منتشر کنم .

  3. دراین کارگاه از طرح مثلث ایده پردازی
    بسیار خوشحال شدم .همیشه برایم جالب بود که در روانشناسی هم چنین مثلثی برای ارتباط موثر وجود دارد،انگار باید برای انتخا ب هدفی درست این سه ضلع همیشه به هم وصل باشد وشکل مثلث کامل،من دراینجا مثلث شادی را وصف کردم.۱. درحال زندگی کردن
    ۲. ساده گرفتن
    ۳. لبخند زدن
    برای من این سه اصل مثلث شادی را می سازد.
    ممنون استاد چیزهایی را درکلاس تجربه می کنم که فوق العاده است.
    حلوای تن تنانی تا نخوری ندانی

  4. با سلامی پر از عشق

    در سومین جلسه‌ی پربار کارگاه تولید محتوا بار دیگر به این نکته‌ مهم پی بردم که اگر بقیه‌ی ساعات روز با همین متد اجبارِ ده دقیقه نوشتن پیش بروم، آرزوی نویسنده‌شدن دیگر محال نخواهد بود.
    برای خودم عجیب است که در این ده‌ دقیقه‌ها چطور همه‌ی موانع ذهنی و بهانه‌ها کنار می‌روند و من با چه سرعتی متن‌های طولانی را شکل می‌دهم.

    در جلسه‌سوم فقط تمرین اول که باید درباره کابینت نویسندگی می‌نوشتم کمی دچار سردرگمی شدم. اما بعد متوجه شدم شاید در موقعیت دیگری بتوانم بهتر از عهده‌ی نوشتن متن درباره‌ی واژه‌های خلاقانه بربیایم.

    تمرین ۲ که فوق‌العاده بود. من خیلی سریع توانستم سه ضلع یک موضوع را نامگذاری کنم، شاید چون قبلاً درباره‌ی موضوعم که توسعه‌ی فردی بود نوشته بودم.

    تمرین سوم خیلی بامزه بود. من ادامه‌ی متن را فلسفی نوشتم.حوزه‌ای که فکر نمی‌کردم هیچ‌وقت بتوانم درباره‌ی ان بنویسم.

    تمرین چهارم هم که دارد از من یک نویسنده می‌سازد. ۲۰ سوال در متن کتاب غیر داستانی‌ام. روش خلاقانه‌ای که می‌تواند بخش کوتاهی از کتابمان باشد.

    تمرین پنجم هم که معرکه بود: نوشتن خلاصه‌ داستانی عاشقانه در ده دقیقه.

    یعنی هر تمرین جذاب‌تر از تمرین قبلی است و اینکه قرار است در ده دقیقه متنی را شکل دهم احساس می‌کنم خیلی خلاق‌ترم می‌کند.

  5. تمرین های این جلسه خیلی خوب و خلاقانه بودن، طوریکه هر کدومشو میخواستم شروع کنم فکر میکردم چیزی ننویسم اما وقتی شروع میکردم به نوشتن دیگه دوست نداشتم ده دقیقه نوشتنم تموم بشه و نوشته جالبی بدست میومد. بجز تمرین آخر که به ایده پردازی موفقی از داستان عشق نرسیدم! کل دقایق کلاس برام حس خوشایندی از نوشتن داشت. تشکر از جناب شاهین کلانتری عزیز بابت این جلسات باهمنویسی

  6. اینکه هر جلسه کلاس با تمرینات متفاوتی رو به رو هستیم یک پدیده خیلی جذاب هست. چالش این نوع تمرینات باعث میشه از دایره امن‌مون بیرون بیایم و مسیرها، واژگان و موضوعات جالب و جذابی برای نوشتن پیدا کنیم.
    البته که بعضی از تمرینات مثل تمرین مثلث صرفا مناسب نویسندگی نیست و میشه برای برنامه‌ریزی خیلی از امور ازش استفاده کرد.
    سپاس🌻

  7. سلام و وقت بخیر🌻
    من سعی می‌کنم همیشه به‌صورت آنلاین در جلسات حضور داشته باشم. تمرین‌هایی که ارائه می‌کنید علاوه‌بر اینکه لذت‌بخش‌اند بسیار کاربردی هم هستند. مثلا تمرین مثلث ساختن برای موضوع‌های مختلف باعث می‌شه اون موضوع در ذهن واکاوی و به‌صورت منظم بخش‌بندی بشه. مثلث ساختن برای فصل‌بندی موضوعی که قراره به‌صورت کتاب غیرداستانی بنویسم بسیار راهگشا بود و شاید هر فصل رو هم مثلث بسازم و با این روش کتاب رو کامل کنم.
    به تمرین سوال‌نویسی به‌شدت علاقه دارم. با استفاده از سوال‌نویسی می‌شه برای هر موضوعی نوشت، هرقدر هم که احساس کنیم حرفی براش نداریم. با این روش مسئله روشن و واضح می‌شه و در دل سوال‌ها، به جواب می‌رسیم. من هر زمان ذهنم قفل می‌کنه، با دسته‌کلید سوال‌نویسی اون رو باز می‌کنم😍
    سپاس از شما جناب کلانتری عزیز که انواع ایده‌های نوشتن رو در اختیار ما می‌ذارید🦋🌻

  8. کارگاه تولید محتوا و این با هم نویسی خیلی برام لذت بخشه. توی زمان کم میشه ایده ی اولیه رو نوشت و بعدا گسترشش داد. به شخصه ترجیح میدم آنلاین همیشه حضور داشته باشم چون حسش کاملا متفاوته با وقتی که آفلاین تمرین ها رو انجام بدی. من تمرین سوم که ادامه ی متنی رو باید بنویسیم و تمرین آخر که نوشتن طرح داستان هست رو بیشتر دوست دارم.

  9. در تمرین اول و دوم دستم کند بود،از خودم ناامید شدم .تمرین سوم را که انجام دادم حالم بهتر شد وبا اشتیاق کلاس را ادامه دادم ،دست وذهنم سرعت گرفتدو آرامش از نوشتن را بدست آوردم.نوشتن گروهی را دوست دارم وقتی فکر میکنم همزمان بامن دوستان دیگر هم می نویسند انرژی میگیرم.باید مطالعه ام را بیشتر کنم تا در نوشتن ذهنی فعال تر داشته باشم.ذهنم مثل فردی ایست که تازه به باشگاه میرود و ورزیده نیست باید بانوشتن وتمرین ورزیده شود.

  10. شرایط کاری من به شکلی هستش که شرکت در کارگاه تولید محتوا بصورت آنلاین همیشه برام مقدور نیست. این جلسه وقتی فایل ضبط‌شده رو گوش دادم آقای کلانتری کلی حرف زد که فوق‌العاده به من انگیزه داد جدی‌تر باشم تو کارم. هرچند باز هم خیلی از جلسات رو ممکنه نتونم آنلاین باشم، اما با اینکه تا همین الآنم کارگاه خیلی برام جدی‌ بود، از امروز جدی‌تر شده برام! چند بار گوش دادم یه قسمت‌هایی از صحبت‌ها رو.

    ممنون از این‌همه جدیت و تلاش🌷🌿

    لینک پست بلاگم درباره کابینت نویسندگی:
    https://procheasta.ir/%da%a9%d8%a7%d8%a8%db%8c%d9%86%d8%aa-%d9%86%d9%88%db%8c%d8%b3%d9%86%d8%af%da%af%db%8c%d8%9b-%d8%a8%d8%b1%d8%a7%db%8c-%db%8c%da%a9-%d9%85%d8%af%d8%b1%d8%b3%e2%80%8c-%d8%ad%d8%b1%d9%81%d9%87%e2%80%8c/

  11. 1.از دوختن کت برای دکمه لذت بردیم و آموختیم که لازم نیست از سر و ته چیزی که می‌خواهی بنویسی آگاهی کامل داشته باشی فقط کافی است یک جرقه را بچسبی و بنویسی و جلو بروی.
    2.راستش چند وقتی بود که تولید چرک‌نویسم کم شده بود اما در این سه جلسه یادم آمد که چقدر از کشتی گرفتن با کلمات و رها کردن قلم لذت می‌بردم. اول باید نوشت ویرایش برای وقت دیگر است.
    3.برای مثلث اول دچار ایست ذهنی شدم. اما بعد که مشغول نوشتن شدم کم‌کم هر سه ضلع تشکیل شد و توانستم درمورد موضوعی که نمی‌دانستم از کجا شروعش کنم به یک نتیجه‌ای برسم.
    4.ادامه دادن آن پاراگراف را هم دوست داشتم. آدم احساس می‌کند می‌تواند از خودش جدا شود و از زبان دیگری سخن بگوید. حالا که از زبان کس دیگری است پس کمتر مقاومت می‌کنم.
    5.هرجایی که گیر کردی و قلمت نچرخید خودت را سؤال باران کن.

  12. با اینکه نمیتونم سرکلاس انلاین باشم ولی تمرینایی که میدین رو انجام میدم کاملا ،
    واقعا عالیه
    دارم تلاش میکنم از همه ی تمرینایی که چه تو این کلاس و چه تو کلاسای دیگه دادین نهایت استفاده رو ببرم و همشون رو دنبال کنم
    ممنون از زحماتتون 👌🙏🌺

  13. این جمع و این دوره من را به یاد دانشگاه می‌اندازد، تمرین‌ها خیلی خلاقانه طراحی شده‌اند و به اعضای دوره سر نخی می‌دهند تا موضوع نوشتن را جور دیگر آغاز کنند و پیش ببرند.

    یک وقت‌هایی همگام با تمرین‌ها پیش می‌روم و از روند راضی‌ام ولی یک وقت‌هایی موقع نمره دادن به میزان لذت در پایان هر تمرین، مایوسانه به نمره‌ای زیر پنج بسنده می‌کنم.
    اما همه‌ی این‌ها برای من شرایطی به وجود آورده که در کنار جمعی مشتاق و با مدرسی خلاق که به شدت به او ایمان دارم حضور بیابم و یک جورهایی جبران کم کاری‌های دوره‌ی دانشجویی‌ام شود که از بودن در آن جمع استفاده‌ی کامل را نبردم.

    (اگر تمرین‌ها سخت یا گیج‌کننده به نظر می‌رسد مایوس نشوید، قرار نیست همیشه ساده باشد) برگرفته از حرف‌های آقای کلانتری، درست زمانی که در فکرم می‌گذشت که یک جای کار میلنگد و این جمله نجاتم داد!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *