2 مرحلۀ مهارت‌آموزی در تولید محتوا

2 مرحلۀ مهارت‌آموزی در تولید محتوا

تولید محتوا، تولید محتوا، تولید محتوا. این روزها همه‌جا حرف محتواست و اهمیت آن. تنها طی یک‌سال اخیر بیشتر از 10 جلد کتاب دربارۀ اینستاگرام منتشر شده که تاکید همگی آن‌ها روی تولید محتوا است.

اما هنوز تعداد حرفه‌ای‌های محتوای ایران به حدی نرسیده که بتواند حجم انبوه نیازهای محتوایی رسانه‌ها و کسب‌وکارهای ایرانی را تامین کند. 

این مطلب در ادامۀ تمام مطالبی است که تاکنون دربارۀ محتوا نوشته‌ام، و  در راستای تاکید روی این نکته است:

یک محتواگر حرفه‌ای ابتدا باید بتواند برای برندسازی شخصی خودش به تولید محتوای حرفه‌ای و اثربخش بپردازد.

تنها پس از مهارت‌یافتن در این مرحله است که می‌توانیم شایستگی تولید محتوا برای دیگران را نیز بیابیم.

با توجه به این نکته این‌بار به دو مرحلۀ مهم کار هر محتواگر می‌پردازم:

مرحلۀ اول: شروع با راحت‌ترین قالب

متن، پایۀ تولید هر نوعی از محتواست. اما ممکن است در ابتدای کار، نوشتن برای شما دشوار و خسته‌کننده باشد. بنابراین بهترین کار برای شروع تولید محتوا پرداختن به قالبی است که برایتان جذاب‌‎تر، سهل‌تر و دست‌یاب‌تر است. مثلاً ممکن است در ابتدای کار، ضبط صدا و تولید پادکست را به عنوان قالب اصلی محتوای خودتان انتخاب کنید. یا حس کنید، تولید ویدیو برایتان کاری ساده‌تر و جالب‌تر است.

مزیت این کار این است که پس از مدتی -با تقویت مهارتتان- اعتماد به نفس بیشتری برای تولید محتوا در قالب‌های مختلف می‌یابید. ضمن اینکه بسیاری از نکاتی که در کار با یک قالب یاد می‌گیرید، در پرداختن به انواع دیگر محتوا مشترک است و بعداً مسیر یادگیری سایر شکل‌های محتوا برای شما کوتاه‌تر می‌شود.

هر وقت مرحلۀ اول برای شما مثل آب خوردن راحت شد. وقت آن است که بی‌درنگ وارد مرحلۀ دوم بشوید:

مرحلۀ دوم: ادامه دادن با سخت‌ترین قالب

یکی از خطاهای بزرگ هر محتواگر حرفه‌ای این است که بعد از خوگرفتن با یک قالب مشخص، دیگر حوصله، انگیزه و انرژی لازم برای پرداختن به سایر روش‌ها را در خودش حس نمی‌کند. فرضاً ممکن است من که سال‌ها به تولید محتوای متنی پرداخته‌ام، از تولید پادکست یا ویدیو سر باز بزنم، و در توجیه کارم، اهمیت تمرکز تخصصی روی یک قالب را شاهد بیاورم.

این حرف غلط نیست. اما این تصمیم ممکن است غلط باشد:

وب و شبکه‌های اجتماعی سریع‌تر و چابک‌تر از این هستند که منتظر ما بمانند. محتواگر حرفه‌ای به صرف اینکه به یک قالب خاص علاقه بیشتری دارد، نمی‌تواند خودش را از روندهای روز محتوا جدا کند.

بعد از گذراندن مرحلۀ اول، که بیشتر برای ایجاد علاقه‌مندی و جدیت در مسیر تولید محتوا بود، رشد ما در آزمودن گونه‌هایی از تولید محتواست که به نظرمان دست‌نیافتی یا سخت به نظر می‌رسند.

اینکه از روز اول با سخت‌ترین قالب‌ها شروع کنیم دور از آبادی است، اما اینکه بعد از مدت‌ها تمرین کماکان به کارهای راحت‌تر بپردازیم نشانۀ رخوت و تنبلی است.

حالا شما در کدام مرحله هستید؟

در پادکست زیر این مطلب بیشتر تشریح شده است:

 

چند پیشنهاد برای مطالعۀ بیشتر: مدرسه نویسندگی | نقشه راه نویسندگی | تولید محتوا | کپی رایتینگ | معرفی کتاب | کلاس‌ها و دوره‌ها | دانلود رایگان کتاب نویسندگی آنلاین 
شاهین کلانتری در مدرسه نویسندگی | تلگرام | اینستاگرام | توییتر | ویرگول | لینکدین

13 پاسخ

  1. سلام استاد. بهتر نیست که وقتی می خواهیم بنویسم موضوع خاصی در ذهن خود داشته باشیم و در مورد آن شروع به نوشتن کنیم. تا بدانیم از نوشتن چه می‌خواهیم.

  2. سلام .
    من اولین باره که اومدم اینجا .
    از کدوم مطالب تون بهتره شروع کنم ؟؟؟

  3. سلام. در حال حاضر من احساس میکنم که بیشتر دوست دارم بنویسم. درضمن فکر میکنم تا وقتی که درباره یک موضوع تسلط کافی نداشته باشم نمی توانم به صورت بداهه درباره آن صحبت کنم؛ پس به طبع پادکست و ویدئو هم نمیتوانم تولید کنم، مگر این که متنی را از قبل برایش آماده کرده باشم که حتی در آن صورت کیفیت آن به اندازه زمانی که واقعا به یک موضوع تسلط داشته باشم نخواهد بود.

    1. درود علی جان
      وبلاگت رو دیدم.
      قلم روون و خوبی داره. مشخصه که تمرین بیشتر می‌تونی خیلی رشد کنی.
      ببین، اینکه از روی متن پادکست و ویدیو اجرا کنی هیچ عیبی نداره.
      خیلی از حرفه‌ای‌ها همین کار رو می‌کنن.
      پس نگران نباش. انجام بده. به تدریج تسلطت بیشتر میشه.

  4. سلام آقا شاهین
    مطلب خوبی بود . حالا من یه چیز بی ربط به این موضوع بگم ؟
    سروش صحت توی برنامه ی کتاب باز ، نکته ای رو عنوان کرد که منو یاد کتاب شما ” چرا باید زیادتر حرف بزنیم ” انداخت ..
    اینکه کاش مردم ما زیادتر کتاب بخوانن و با همدیگه حرف بزنن …
    متاسفانه من موفق به خواندن این کتاب نشدم 🙁

    1. حق با شماست. متاسفانه ما وقتی که به هم میرسیم وقتمان را با غیبت کردن پشت سر مردم و صحبت کردن درباره چیز های بیهوده هدر میدهیم. جملاتی مثل چه خبر؟… یا دیگه چه خبر؟! … . اما اگر با مطالعه به علم خود بیافزاییم، همیشه حرفی برای گفتن خواهیم داشت.

  5. با سلام
    جناب کلانتری من هر روز که میخواهم تولید محتوا متنی انجام بدهم ولی متاسفانهنمیدونم چکار باید بکنم از کجا شروع کنم

  6. سلام آقای کلانتری خداقوت
    چه جوری به مطالبمون لینک بدیم فراموش میشه کی نوشته شده و آیا مطلبی راجع بهش نوشتم یا نه یعنی موضوعات نوشته شده فراموش میشه ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *