سه چیز روی زندگی و شخصیت من بیش از چیزهای دیگر اثر گذاشته است؛ به عبارت دیگر خود را محصول این چیزها میدانم: هنر، عشق و کسبوکار. دربارۀ اولی فقط توی همین سایت هزار و اندی مطلب هوا کردهام. در باب دومی اگر بخواهم چیزی بنویسم رمان یا فیلمنامه مینویسم، کما اینکه قبلاً در خلوت خودم هزاران صفحه نوشتهام. اما دربارۀ سومی دورههایی برگزار کردهام، و پیش از آن کوشیدهام تا کسبوکار نسبتاً موفقی بسازم و بعد به خودم جواز حرفزدن بدهم.
حالا چرا اصرار دارم دربارۀ موضوعات موثر بر زندگیام انقدر بنویسم؟ چون با نوشتن از اینهاست که خودم را بهتر میشناسم و در نتیجه آیندۀ بهتری میسازم.
باری، این مطلب سنگبنای یادداشتهایی است که از این پس دربارۀ کسبوکار خواهم نوشت.
چرا کسبوکار شخصی مهم است؟
چون با کسبوکار شخصی است که میتوانی به آزادی مالی برسی. و با آزادی مالی است که میتوانی آرامش و امکانات لازم برای شکوفایی استعدادها و پرداختن به علایقت را به دست بیاوری.
از این مهمتر: کسبوکار شخصی، تو را میسازد، و من بهترین توصیف این موضوع را از نسیم نیکلاس طالب شنیدم. نقل به معنی میگویم: «وقتی جوانها از من توصیهای میخواهند به آنها میگویم که کسبوکار خودشان را بسازند. با این کار مسئولیتپذیری را یاد میگیرند و میتوانند تجربههایی ملموس و واقعی از زندگی داشته باشند.»
همۀ ما میتوانیم کسبوکار شخصی، خلاقانه و سودآور خودمان را داشته باشیم، اگر برخی باورهای محدودکننده و غالباً اشتباه را کنار بگذاریم.
پس گام اول پاککردن ذهن از غبار افکار کلیشهای است. منظور نادیدهگرفتن واقعیت نیست؛ بله، اوضاع اقتصادی این سرزمین را همه میدانیم. اما این خدشهای به اصل مسئله وارد نمیکند. ما کسبوکار شخصی میسازیم چون با این کار چیزهای بسیاری میآموزیم. کسبوکار جاییست برای آزمودن آموختهها در عمل.
و به گمانم بهترین شیوه برای ساختن کسبوکار شخصی کار در اینترنت است. به یک دلیل ساده و مهم: اینجا دردسرها کمتر و امکانات بیشتر است. بدتان میآید مشتریانی از سراسر کشور داشته باشید و یا حتی وقتی خواب هستید هم جیلینگجیلینگ صدای واریز شدن پول به حسابتان را بشنوید؟
شیوۀ پیشنهادی من برای ساخت کسبوکار شخصی چنین است:
یک:
سایت خودتان را بسازید.
دو:
یک یا دو صفحه هم در شبکههای اجتماعی بسازید.
سه:
یک موضوع مشخص داشته باشید (گوشهای خاص از بازار).
چهار:
به طور منظم و مداوم محتوای کاربردی و مفید منتشر کنید.
پنج:
به طور پیوسته روی طراحی و تولید کالا یا خدمات وقت بگذارید.
شش:
دربارۀ کسبوکار و بازاریابی و فروش مطالعه کنید و آموزش ببینید.
هفت:
الگوهای مناسبی داشته باشید و از کار آنها ایده بگیرید.
هفت:
در مهارت کپیرایتینگ (تبلیغنویسی) استادانه عمل کنید.
در تکمیل این بحث یادداشتهایی را به ادامۀ این مطلب میافزایم:
چرا اغلب سایتها شکست میخورند؟
یک دلیل مهم این است که به وبسایت مانند یک کسبوکار نگاه نمیکنیم. اگر میخواهید روی سایتتان دلنوشته و خاطرات شخصی بنویسید چرا توی همان اینستاگرام نمینویسید که خواهان بیشتری دارد؟
ممکن است بسیاری از ما از راهاندازی سایت اهدافی خیرخواهانه (دیگرخواهانه) مانند کمک به شهر و کشور و افراد نیازمند داشته باشیم. این درست. اما حرف این است، سایت به عنوان یک کسبوکار در گام نخست باید پولساز باشد، وگرنه نمیتوانیم به اهداف بالا برسیم.
کهیر نزنید. نترسید. ما سایت میزنیم چون میخواهیم کسبوکار شخصی بسازیم. پس اگر میخواهیم سایت ما هم مثل هزار سایت دیگر در قبرستان وب فارسی دفن نشود، باید به آن به شکل یک کسبوکار تمامعیار نگاه کنیم. برای موفقیت در این کار و تحقق اهداف ثانویه، لازم است به پولسازی به عنوان هدف اصلی کسبوکار فکر کنیم.
چطور میتوانیم با کسبوکار شخصیمان به حداکثر درآمد برسیم؟
باید به اولین انتخاب جامعۀ هدفمان تبدیل شویم.
در یک حالت شما در بازاری که رقیب وجود دارد به انتخاب اول تبدیل میشوید، و در حالت دیگر وارد بازاری بیرقیب میشوید و یکهتازی میکنید.
اگر میخواهیم تا جای ممکن پول دربیاوریم باید قدرت چانهزنی خودمان را به حداکثر برسانیم. یعنی دست بالا را داشته باشیم. چیزی را عرضه کنیم که از کار رقبا سرتر است یا بیرقیب و منحصربهفرد است.
نکته مهم: نباید فکر کنیم که یک کسبوکار کوچک نمیتواند به چنین جایگاهی برسد. ما در قلمروی مشخصی که تعیین کردهایم بناست نفر اول باشیم.
بنابراین برای موفقیت کسبوکار شخصی باید یک هدف و چشمانداز مشخص و معین داشته باشیم و آن تبدیل شدن به گزینۀ ارجع مشتریان بالقوۀ حوزۀ مدنظرمان است.
اصلاً کسبوکار چیست؟
کسبوکار ترکیبی است از پیشنهاد و مشتری.
پس برای اینکه بتوانیم اسم کار خودمان را کسبوکار بگذاریم باید دو چیز فراهم باشد:
یک:
چیزی برای داد و ستد (کالا یا خدمت)
دو:
آدمهایی که بتوان با آنها داد و ستد کرد (مصرفکنندهها)
دو کار اصلی شما برای راهاندازی کسبوکار
پس اگر سایت و صفحات خودتان در شبکههای اجتماعی را ساختهاید و میخواهید جدیتر پیش بروید باید دو کار را انجام بدهید:
یک:
تولید
تولید کالا یا ارائۀ خدمت
دو:
بازاریابی
یافتن گوشههایی از بازار برای داد و ستد
+
به این دو دوره نگاه کنید:
یکی دربارۀ تولید است:
وبینار آموزش تولید محتوا برای یک محصول آموزشی | گام به گام طراحی محصول و دوره آنلاین
دیگری دربارۀ بازاریابی:
کارگاه آموزش تولید محتوا به روش تازه: تمرین همزمان نوشتن در کلاس | دوره تولید منظم و حرفهای محتوای متنی
این دو را مثال زدم تا علاوه بر معرفی این دورهها، بگویم که شما به عنوان مدیر کسبوکار میتوانید از این پس با این عینک آموزش ببینید: بخشی از آموزشهای شما دربارۀ تولید است، و بخشی دیگر دربارۀ بازاریابی. ترکیب این دو موفقیت کسبوکار شما را خلق میکند.
10 پاسخ
درود بر شما
ما میخوایم یه محصول تولید کنیم و تو اینترنت بفروشیم، کسب و کار در حوزه پوشاک هستش. دوره نویسنده کارآفرین به درد ما هم میخوره یا فقط نویسندهها میتونن ازش استفاده کنن؟
درود
میتونه مفید باشه اما بستگی داره به چند عامل.
در حال حاضر سایت یا رسانهیی هم دارید؟
سلام شاهین عزیز
از قلم روانت کیف میکنم. مطلب مفیدی بود اما کامل و جامع نبود. کاش در مورد ایدههای کسب و کار پولساز، ارتباط بین علاقه و کسب وکار، ذهنیت کارآفرینی و… هم مینوشتی. مطلب توی وب فارسی زیاده اما من خیلی دوست دارم نگاه شمارو به این موضوعات بدونم و بخونم.
اگر دورهای طراحی کنید که از صفر تا صد کارآفرینی رو به وبلاگنویسها یاد بده من اولین نفری هستم که ثبت نام میکنم.
مرتضی جانم سلام
همیشه از دیدن اسم تو خوشحال میشم.
مداومت تو در دنبال کردن محتوا و نویسندگی جای تحسین داره.
مرسی از پیشنهاد نابت. این موضوع برام در اولویته و امیدوارم خیلی زود بتونم بهش بپردازم.
باسلام
من در پیجم شعر و دلنوشته میگذارم البته هرچند وقت یکبار
چطور میشه ازین طریق به کسب درآمد رسید،حتی اگر هرروز درپیجم محتوا تولیدکنم؟
واینکه سرقت ادبی هم در کمین امثال من وجود داره ،اون رو چطور باید دربرابر ش مقابله کرد؟
ممنون میشم اگه راهنمایی کوتاهی بفرمایید
سلام فاطمه عزیز
این دو مطلب رو بخونید تا تولید محتوا آشنا بشید، چون بدون آشنایی اولیه با این حوزه نمیشه دربارۀ این موضوع نکات بیشتری گفت:
آموزش تولید محتوا
تولید محتوای الکترونیکی
سلام و درود
پست عالی بود استاد جان …
خودم همچنان درگیر دو تا موضوع برای کسب و کار آنلاینم … به هر دو هم علاقه دارم
از طرفی موضوع زنان و مذاکره برایم بیش از دو ساله که خیلی پررنگه و بیشتر تولید محتوام توی این حوزه ست و ادغام اون با روانشناسی زنان … و از طرفی هم موضوع “حقوق کسب و کار ” بواسطه شغلم چیزیه که توی ذهن دارم همیشه برای شروع …
میدونم بالاخره باید تمرکزم روی یه گوشه و یه چیز باشه و وسط کار جا نزنم و توی بحث زنان تجربه های خوبی کسب کردم از وبینار ، دوره آموزشی و نوشتن کوتاه و بلند مقالات و …
و الانم که روی نوشتن کتابم در همین زمینه دارم کار میکنم امید به خدا برای چاپ …
ولی نمی دونم چرا همچنان مردد ام :((
سلام معصومه جان
خوشحال شدم کامنتتو دیدم.
تو نظم و تداوم خوبی داری، و میتونی به جاهای خیلی خوبی برسی.
من یه مشکلی که دارم اینه که نمیتونم از کاری که با عشق انجام میدم، کسب درآمد کنم.
حتی در حوزهای که مدرک و تخصص دارم، به دلیل عشق زیادی که بهش دارم، نمیتونم بابتش پول بگیرم.
البته میدونم اشکال از طرز تفکر من هست.
باری مطالبتون خیلی مفید بودند.
سپاسگزارم از اینکه آموختههاتون رو در اختیار ما میذارید.
سلام
من این روزا همش درگیرم با اینکه توی سایتم چی منتشر کنم و برای همین از چیزهایی که می نویسم یک سریا رو بعد از چند بار خوندن و ویرایش پست می کنم تا سایتم همیشه بروز بشه. و اصلا نمیدونم دارم درست پیش میرم یا نه. گفتید باید به سایت به شکل یک کسبوکار تمام عیار نگاه کنیم. اما چجوری؟ سردرگم میشم وقتی نمیدونم باید چیکار کنم و به چه موضوعی بپردازم.