هنری میلر

آیا زندگی ما ارزش داستان شدن دارد؟

دستمایه قرار دادن ماجراهای شخصی برای نوشتن داستان وسوسۀ بسیاری از آدم‌هاست.

نمونه‌های موفق هم کم نیستند، یکی از چهره‌های شاخص این نوع نوشتار هنری میلر است که تمامی آثارش بر مبنای زندگی شخصی‌اش شکل گرفته‌اند.

سهیل سمی مترجم کتاب «مدار راس السرطان» در ابتدای این کتاب از قول میلر می‌نویسد:

رمان در قالب زندگی‌نامه به قلم خودِ نویسنده، که بنا به پیش‌بینی امرسون با گذشت زمان اهمیتی دوچندان می‌یابد، حال جایگزین اعتراف‌نامه‌ها شده است. این ژانرِ ادبی درآمیختن حقیقت و داستان نیست، بلکه بسط دادن و عمیق بخشیدن به حقیقت است. آنچه نویسندگان در این قالب ادبی ارائه می‌کنند حقیقتِ متزلزل و پوچِ نهفته در واقعیات نیست، بلکه حقیقتِ نهفته در احساس، تعمق و ادراک است، حقیقتی بلعیده و هضم شده. نویسنده در تمام سطوح و ابعاد وجودی‌اش، همزمان پرده از هویت و شخصیت خویش برمی‌دارد.»

ممکن است از نگاه دیگران زندگی ما معمول و یکنواخت به نظر برسد، اما خودمان آن را سرشار از فراز و نشیب بدانیم. عشقی که از نگاه دیگران یک رابطۀ سطحی به نظر می‌رسد، ممکن است در نگاه خود ما قصه‌ای باشد که کم‌تر کسی آن را تجربه کرده است. در واقعیت ممکن است چنین باشد؛ اما نه در اغلب مواقع.

هرمز شهدادی در نقدی که نیم قرن پیش بر کتاب «از آن سوی دیوار» نوشته می‌گوید:

اما، دریغا که انچه ممکن است در زندگی خصوصی آدمی «داستان» تلقی شود و ارزش بسیار داشته باشد چون در هیئت کلمات به‌عنوان اثر هنری ارائه گردد ممکن است ملال‌آور و بی‌ارزش جلوه کند. خواننده اگر تنها با «مادۀ خام» یا «واقعیت» برخورد کند، و در این برخورد اثری از پرداخت و ساختمان و تلاش برای آفرینش نبیند، حق دارد که فریاد برآورد جملۀ «دوستت دارم، محبوب من» فقط در گوش عاشق‌ومعشوق طنینی دیگر دارد، در گوش وی جمله‌ای احساساتی و مختص سوز و گدازهای آهنگ‌های روز و پاورقی‌های مجلات هفتگی است.

چه زندگی ما ارزش داستانی داشته باشد چه نه، مهم‌ترین نکته این است که برای تبدیل آن به متن ابدی بازگویی کافی نیست. زندگی برای تبدیل شدن به اثر نیازمند بازآفرینی است.

 

 در همین رابطه:

در ستایش یادداشت‌های روزانه

صفحۀ من در اینستاگرام

6 پاسخ

  1. سلام شاهین جان
    امیدوارم که حالتون خوب باشه
    لایو چهارشنبه شب رو که دیدم گفتم اینجا براتون پیغام بذارم و نظر شما رو ببینم چیه
    من قبل از شنیدن صحبت های شما حدود یک هفته بود داشتم روی چند تا پروژه و برنامه ریزی برای سایت کار می کردم .
    من تا الان توی موضوعی که دارم تخصصی تولید محتوا و مطالعه می کنم یعنی زنان در مذاکره .
    یک مینی دوره برگزار کردم که باخورد خوبی هم داشت ( 8 ساعت آموزش)
    همین طور یک وبینار برگزار کردم ( ویدئو ش رو میخوام توی سایت و کانال ام بذارم )
    یک کتاب الکترونیکی نوشتم در زمینه ضرورت یادگیری مهارت مذاکره برای زنان که البته کتابچه هست . که هنوز منتشر نکردم .
    منتظرم آقای قائدی این ماه وبسایتم رو یه سر و سامانی بده ( قول دادن این ماه : ))) )
    برنامه ریزی کردم تولید محتوا وبسایت رو بیشتر کنم الان هر روز نمی نویسم توی سایت متاسفانه. ولی میخوام روی سئو سایت ام کار کنم توی کلید واژه مد نظرم . و طبق گفته شما و آقای کریمی که گفتید 3 وبینار رایگان … دو وبینار رایگان دیگه هم هر چه زودتر داشته باشم و موضوع دومین وبینار رو هم انتخاب کردم و کارهای مقدماتی ش رو دارم انجام میدم .
    و یه جریانی رو دارم شروع می کنم با یکی از دوستان . پریسا اسماعیلی عزیز که حتما میشناسید از بچه های محتواتیم . در مورد زنانگی .
    من نظرم روی نوشتن کتاب در این زمینه هست از مطالعات و تجربیاتم در سفر قهرمانی خودم … و قرار شده به شکل هفتگی لایو هم برگزار کنیم در این زمینه . یک کتاب مشترک احتمالا داشته باشیم .

    حالا چند تا سوال !
    1- این که بلاگ کردن اون کتاب در مورد زنانگی بنظر شما خوبه ؟ ( دل نوشته نمیخواییم بنویسیم ها!) مفهوم زنانگی بر اساس اون چه که تا الان مطالعه و تجربه داشتیم . چون جای خالی این موضوعات از زبان زنان به شکل اصولی و درست رو خالی دیدیم جفت مون .
    2- سوال بعد این که وبینار رو اگه چند وقت یک بار بذارم خوبه ؟ آیا خوبه بعد از سومین وبینار یک دوره طراحی کنم در خصوص مذاکره زنان ؟ توی حالا ایسمینار باشه یا حالا جای دیگه … ( مینی دوره ام که البته 8 ساعت آموزش مفید بود رو توی تلگرام ارائه کردم )
    3- و این که آیا ما وبینار در خصوص زنانگی و سفر قهرمانی زنان بذاریم خوبه یا خیر ؟ چون من به پریسا هم گفتم که بستر اینستاگرام برای اصولی کار کردن خوب نیست و وقت مون تلف میشه … و تمرکز روی نوشتن باشه و ارائه اون حالا در قالب جستار یا پادکست و بلاگ کردن کتاب که هدف نهایی هست رو پیشنهاد دادم .

    ببخشید انقدر طولانی شد ولی چیز هایی بود که این مدت اتفاق افتاده بود و خواستم نظر شما رو بدونم . چون کارم جدیه و دلم نمیخواد وقت تلف کنم به هیچ عنوان . من حتی کار وکالت رو بسیار کم کردم ( و امکان کنار گذاشتن ش به این شکل هم هست و با کوچ و مشاور هم در موردش صحبت کردم ! ) چون نوشتن و تولید محتوا و تدریس توی این حوزه هایی که دغدغه م هست خیلی واسه م با ارزش تر شده و دلم میخواد کار خوب و جدی داشته باشم . از سر تفنن نیست .
    حالا شما توی لایو گفتید یکی دوست پسری دوست دختری داره میخواد رصد کنه : ))) من انقدر ذهنم درگیر مطالعه و نوشتن و کسب مهارت های لازم هست و اینستاگرام رو بیشتر برای جریان روایت سی که میخوام در مورد زنانگی حرف بزنم نیاز دارم . چون مخاطب خانم که عمده وقتش رو صرف اینستاگرام میکنه رو اون جا می تونم پیدا کنم سر نخ بهش بدم بیاد حالا توی بستر جدی تر مثلا پادکست گوش کنه … یادداشت بخونه …. کتابی بخونه و یا دوره ای شرکت کنه .
    ممنون میشم اگه هر وقت فرصت کردین نظر تون رو بگید .

    پیشاپیش یک دنیا ممنون از وقتی که میذارید و برقرار باشید .
    خودش به اندازه یه یادداشت شد فکر کنم :)) عذر میخوام ولی دیگه گفتم اینجا بهتر می تونم ازتون بازخورد بگیرم تا پیام رسان ها و …

    1. سلام معصومه جان
      اول اول بهت تبریک می‌کم به خاطر ذوق و مداومتی که داری. تو ثابت کردی که جدی هستی، و مشخصه به جاهای خوبی هم خواهی رسید.
      دوم اینکه کار با پریسا عالیه. خیلی خوبه که دارید به هم همکاری می‌کنید.
      و اما در پاسخ به سوالات:
      1. به نظرم بلاگ کردن کتاب بهترین شیوۀ نوشتن کتاب‌های غیرداستانیه. به که خیلی طرفدار این روشم، چون به نظرم هم نظم آدم رو بیشتر می‌کنه هم کیفیت متن رو بالاتر می‌بره.
      2. یه فاصلۀ حدوداً یه ماهه کافیه. ایدۀ دوره هم خوبه. با توجه به اینکه تجربه‌ش هم داشتی. در کل پیشنهادم اینه که هر بار کاری رو بکنی که قبلاً به اون شکل نکردی. برو سراغ کارهایی که یه مقدار برات سخت‌تره.
      3. زنانگی موضوع قشنگیه. خیلی هم جای کار داره. خیلی از افراد هم دلشون می‌خواد تو این حوزه کار کنن. اما به نظرت چرا با این وجود این همه علاقه برای کار در این حوزه، ما چندان کار شاخصی نداریم و آدم‌های زیادی در این حوزه فعال نیستن؟
      این رو گفتم که بگم برای کار تو حوزه سعی کنید ده برابر جدی‌تر از بقیه باشید. اصلاً شل پیش نرید. چون فقط به شرط محکم بودن و کار رگباریه که می‌تونید جواب بگیرید.
      حالا منتظرم ببینیم چه می‌کنید.
      راستی خیلی هم خوبه که این‌قدر بلند نوشتی.
      باز هم بنویس.

  2. سلام وعرض ادب
    این مطالب من را مصمم کرد که کاری که درآن مرردبودم را انجام بدهم
    زندگی نامه نویسی البته زندگی نامه مادرم ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *