بعضی از کتابها، حکم کتابهای انگیزشیِ نوشتن را دارند، وقتی آنها را میخوانی، موتورت گرم میشود و هرچقدر هم سرت شلوغ باشد، وقتی را برای نوشتن دستوپا میکنی.
به نظرم در کنار تمام کتابهای داستانی و غیرداستانی که میخوانیم، بهتر است همیشه کتابی هم دربارۀ نوشتن داشته باشیم. چنین کتابهایی علاوه بر تکمیل کردن دانش حرفهای ما، اهمیت نوشتن را دائماً به ما گوشزد میکنند تا در هیاهوی زندگی روزمره دست از نوشتن نکشیم.
از هر کتاب اگر یک درس خوب هم برای بهتر نوشتن یاد بگیریم عالی است، مثلاً من از کتاب راه هنرمندِ جولیا کامرون ایدۀ صفحات صبحگاهی را گرفتم که زندگی خلاقانهام را تغییر داد.
خوشبختانه کتابهای ترجمۀ شدۀ حوزۀ نویسندگی در بازار نشر ایران کم نیستند.
در زیر اسم 3 تا از بهترین کتابهای انگیزشی نوشتن را آوردهام. ملاک انتخابم کاربردی بودن، نوآوری و کیفیت ترجمه بوده است:
حق نوشتن/ جولیا کامرون
این کتاب را سال گذشته نشر هیرمند با ترجمۀ خانم سیمین موحد منتشر کرد.
حق نوشتن از فصلهایی کوتاه و خواندنی تشکیلشده و هر فصل، تمرینی جالب و بعضاً مهیج دارد.
همزمان با خواندن این کتاب حجم نوشتههای روزانۀ من پنج برابر شد.
بنویس تا اتفاق بیفتد/ هنریت کلاوسر
این کتاب با 5 ترجمۀ مختلف در بازار موجود است. من ترجمۀ محمد گذرآبادی را خواندهام که از مترجمان شناختۀ شده کتابهای تخصصی فیلمنامهنویسی هستند.
در این کتاب داستانها و ایدههای مختلف و متنوعی درباره تأثیر نوشتن بر جنبههای مختلف زندگی آمده است. این هم از آن کتابهایی است که حین خواندن آن نمیتوانید دست روی دست بگذارید وسوسۀ نوشتن به سرتان نزند.
نوشتن با تنفس آغاز میشود/ لرن هرینگ
این کتاب علاوه بر قلم شما، نفس کشیدن شمارا هم تغییر میدهد. تمرینهایی در این کتاب آمده که متأثر از یوگاست.
کتابی مملو از ایدههایی برای بهتر نوشتن است. این کتاب شاید بیشتر مناسب افرادی باشد که به داستاننویسی علاقه دارند.
مقدمۀ کتاب با نقلقولی از آبراهام مازلو آغاز میشود:
«نوازنده باید بنوازد، نقاش باید نقاشی کند و شاعر باید بسراید تا با خود در آرامش کامل باشد. انسان چیزی را که میتواند باشد، باید باشد.»
7 پاسخ
استاد عزیزم در هیاهوی روزمرگی هایم نه تنها وسوسه نوشتن و خواندن رهایم نمیکند وسوسه ی نوشته های شما و یادداشت ب ای از آنها ام لحظه ایی رهایم نمیکند و چه شیرین و پر معنا مینویسید خدا عمرتان بدهد همراه لا عزت سلامتی و ثروت
ممنون میشم ناشران کتاب هارا همیشه در نوشته هایتان قزد کنید
ایشالا که همیشه موفق باشی دوست عزیزم.
خوشحالم میشم همیشه از خوندن کامنتهای شما.
نمی دانم شاید ساعت ها از من فراری اند.
سلام خدمت آقای کلانتری، با تشکر به خاطر اشتراک مطالبی که میگذارید که گاهی راه گشاست و گاهی مرا به فکر فرو میبرد. نمی دانم شما هم در ابتدای مسیر نویسندگی چنین جمله ای در ذهنتان حک شده است یا نه اما من
تا دیروز فکر میکردم پنجاه درصد از روزم را روی نوشتن و نویسندگی می گذارم اما وقتی چرتکه انداختم دیدم ده حداکثر بیست درصد بیشتر نیست.
چرا فکر می کردم ۵۰ درصد؟ چون
دو ماهی است مقداری از زمان خالی صبحگاهی را به صفحات صبحگاهی اختصاص داده ام.
با عملی کردن این جملات “نگذار هیچ اندیشه ای از ذهنت به صورت ناشناس بگذرد” و “در دسترس بودن کاغذ و قلم این پیام را به مغز می دهیم که نمیگذارم هیچ ایده ای بپرد” دفترچه ای در خواب و بیداری همراهم شد و هر چیز به ذهنم میرسد می نویسم “حتی اگر این ایده به نظرم مسخره بیاید.” در سایت نویسندگی”محسنات آثار دیگران و محسنات تقلید از آثار دیگران” را خواندم و برایم جالب بود. (یکی از نویسندگان اول داستانهای دیگران را با تغییر نام شخصیت ها رونویسی می کرد) پس دفتری برداشتم برای رونویسی از عبارات و جملاتی که دوست داشتم. یک ماهی است کارم شده ذره بین انداختن روی داستانها و تحلیل آنها،با اینکه زمان زیادی از من میگیرد، باز هم از آن لذت میبرم. درسهای نویسندگی را روز در میان دنبال و تمرینهایش را با طرز فکری “هر چه به ذهنت میرسد بنویس”، زیاد مینویسم.
هنوز خیلی موارد باید اضافه کنم برای مسیر نویسندگی جلو رویم به عنوان مثال کتابی برای اهمیت نوشتن… من نمی دانم کجای کار ایراد دارد نیمی از زمانم را خالی کرده ام اما موقع سر شماری ساعتهای برای نوشتن و حرکت در مسیر نویسندگی زمان کم می آورم.
ممنون میشوم مرا راهنمایی کنید
نرگس عزیز
اگر میخوای زندگی نویسندگی تو نظم بگیره یه وبلاگ بزن و هر روز، تاکید میکنم-هر روز- یه پست تازه بنویس.
سلام متناتون عالیه من همیشه دوست دارم بنویسم اما نمیتونم لطفا کمکم کنید ممنون
سلام مهدیس جان
پست چگونه نویسنده شویم سایت رو مطالعه کن.
با ما همراه باش.
کتاب ” حق نوشتن” زندگی ذهنی منو متحول کرده. تعهدی که به نوشتن مداوم پیدا کرده ام، دریچه هایی زیبایی را به رویم باز کرده که جز با نوشتن امکان باز شدنشان نبود.
نکته جالب در مورد این کتار اینه که به کل زندگی و هر مهارتی که به دنبال یادگیری آن هستیم قابل تعمیم است. بنابراین اونو به همه پیشنهاد میکنم.
ممنون شاهین بابت معرفی این کتاب.