ترجمه فارسی واپسین کتاب دانیل گلمن بالاخره منتشر شد.
FOCUS را حمیدرضا بلوچ به فارسی برگردانده، پیش از این از او ترجمهی دو کتاب مهم گلمن یعنی هوش عاطفی و هوش اجتماعی منتشر شده بود.
قبلاً در فایل صوتی اقتصاد توجه با این کتاب گلمن آشنا شده بودم. کتاب به راز مهم عملکرد عالی، یعنی توجه و تمرکز میپردازد.
از لحظهای که این کتاب مهم به دستم رسیده، بی وقفه در حال مطالعه آن هستم. ترجمه روان کتاب بر لذت مطالعه آن میافزاید.
در زیر بخشهایی از صفحات ابتدایی کتاب را برایتان نقل میکنم:
-اگر قوهی توجه ما به خوبی بر وظیفهای که پیش روی ماست تمرکز نکند، آنگاه کار مذبور را خوب انجام نخواهیم داد. همهی چالاکی و زیرکی ما در عرصه های مختلف زندگی به همین قدرت توجه و تمرکز ما بستگی دارد.
-توجه دقیقاً مثل یک عضله عمل میکند، اگر آن را کم به کار ببریم ضعیف میشود و اگر زیاد مورد استفاده قرار دهیم کارآمد و قوی میشود.
-دلمشغولی دیجیتالی باعث میشود از رودرویی و گفتوگو با مردم واقعی باز بمانیم و فراموش کنیم که از تعامل و صحبت چهره به چهره با مردم است که میتوانیم علائم و پیامهای غیر کلامی را یاد بگیریم. نسل جدید دیجیتالی ممکن است در کار با صفحه کلید تلفن همراه یا کامپیوتر ماهر باشد، ولی در هنگام چهره به چهره شدن با آدمها در دنیای واقعی از درک رفتار آنها عاجز است، به ویژه آنکه در هنگام تعال با دیگران، گاه و بیگاه، سرش را پایین میاندازد و دکمه های تلفن همراه خود را فشار میدهد و پیامی را که از سوی دوستش برایش ارسال شده میخواند یا برای او پیامی میفرستد.
-یک معلم کلاس هشتم به من گفت که در طی سالهای زیادی که تدریس کرده است کتاب اسطوره شناسی همیلتون را برای دانشآموزان خود میخوانده است و آنها عاشق این کتاب بودهاند. «اما از پنج سال گذشته به این طرف، بچهها دیگر از خواندن زندگی اسطورهها هیجانزده نمیشوند. آنها میگویندخواندن کتاب سخت است و جملات آن خیلی پیچیده است و مدت زیادی طول میکشد تا یک صفحه از آن را بخوانند.»
-ایجاد ارتباط، نیاز به تمرکز و توجه متقابل و دوطرفه دارد. برای دستیابی به این ارتباطِ انسانی نیاز به تلاش داریم چون در زندگی روزمره با سیلی از عوامل برهمزنندهی تمرکز و توجه رو به رو هستیم.
-یک استاد دانشگاه که فیلم تدریس میکند به من گفت: «در حال خواندن زندگینامهی یکی از اسطورههای سینما، یعنی فرانسوا تروفو هستم. اما در هر گام فقط میتوانم دو صفحه بخوانم؛ چون بلافاصله اسیر این وسوسهی مقاومتناپذیر میشوم که به صندوق نامهی الکترونیکی خود مراجعه کنم و ببینم آیا نامهی جدیدی برایم رسیده یا نه. فکر میکنم به تدریج دارم تواناییام برای حفظ تمرکز بر موضوعات جدی را از دست میدهم.
– اریک کافمن، جامعه شناس، میگوید: «این عدم مقاومت در مقابل وسوسهی سر زدن به صندوق پستی یا شبکههای اجتماعی، در هنگام گفتوگو با دیگران، منجر به ارسال این پیام به مخاطب میشود:”من هیچ علاقهای به حرف زدن با شما ندارم، از من دور شو!”»
-سرازیر شدن اطلاعات باعث میشود مغز ما به راههای میانبر روی بیاورد، از جمله نامههای الکترونیکیمان را سرسری میخوانیم، از پیام های صوتیمان سریع میگذریم و پیغامها و یادداشتها را به گونهای شتابزده بررسی میکنیم. موضوع فقط این نیست که ما عادت کردهایم که توجه خود را به میزان کم به کار ببریم، بلکه تعداد پیامهایی که دریافت میکنیم به حدی زیاد است که وقتی برایمان باقی نمیگذارد که روی آنها تعمق کنیم.
-تمرکز ما هر چقدر بیشتر درگیر آشوب و اضطراب قرار گیرد، به همان میزان عملکردمان بدتر خواهد شد.
-هر چقدر توجه انتخابی ما قویتر باشد، به همان میزان میتوانیم با نیرو و انرژی بیشتری جذب کاری شویم که برای انجام دادن انتخاب کردهایم. وقتی که صحنهای از یک فیلم یا عبارتی در یک شعر ما را باخودش میبرد برایمان آرامشبخش است. تمرکز قوی روی یک موضوع باعث میشود فرد در شبکهی اجتماعی اینترنت یا انجام دادن تکلیف و کار خود به حدی غرق شود که اصلاً نفهمد در اطرافش چه میگذرد. و لحظهای سر بلند کند و بشنود که مادرش او را برای خوردن شام صدا میزند!
-تفکر عمیق نیاز به یک ذهن متمرکز دارد. هر چقدر عوامل گیجکنندهی حواس بیشتر باشند، تفکر و اندیشیدن ما نیز سطحیتر خواهد شد. همانطور که هر چقدر افکار و اندیشههای ما کوتاهتر باشد، احتمال اینکه جزئی و پیشپا افتادهتر باشد بیشتر خواهد بود.
-نکته کلیدی و مهم برای بیشتر غرق شدن در زندگی این است که سعی کنیم از آنچه میخواهیم انجام دهیم لذت ببریم، همان کاری که افراد سادهی زحمتکش در رابطه با شغل و حرفهی خود انجام میدهند. همهی کسانی که در حرفهی خود سرآمد و مشهور میشوند از همین اصل پیروی میکنند؛ یعنی به شغل خود عشق میورزند و با کار و تلاش بسیار سعی میکنند در آن پیشرفت کنند.
لینک مشخصات کتاب در سایت جیحون
9 پاسخ
از این پست استفاده کنم و کتابی که نتیجه کار و ترجمه دوستان متممی هست رو هم معرفی کنم. پریروز خوندنش رو تموم کردم.
http://focusbook.ir
مفید بود و حال با کتاب گلمن آشنا شدم…
گاهی فکر میکنم کی وقت میشه این همه کتابه تو صف رو خوند :))
ممنون بابت معرفی کتابهای خوب شاهین عزیز
سلام محمد عزیز
تبریک میگم.
چقدر عالی شده سایت این کتاب. خدا قوت.
سلام یک سوال داشتم : من تمرکز کمی دارم هنگام درس خواندن ایا این کتاب برام مفید یا کتاب دیگه ای پیشنهاد میکنید ؟
سلام امین عزیز
نه، این کتاب ربطی به تصور رایجی که از کتاب های حوزۀ توجه و تمرکز داریم، نداره.
به نظرم کتاب های تونی بوزان رو بخون.
ممنون آقای کلانتری عزیز. من تو گردهمایی متمم، بسیار از صحبتهای شما و تکنیکهایی که برای نوشتن گفتید، لذت بردم دارم ازشون استفاده میکنم.
کتابی که شما بگید ترجمش خوب روونه، حتماً همینطوره.
ممنون بابت اطلاع رسانیتون.
سلام محمد عزیز
به به. چه خوب که برام کامنت گذاشتی.
من رو از نظرات خوبت بی نصیب نذار.
ممنون بابت معرفی کتاب، اقتصاد توجه رو گوش دادم و این رو هم در لیست کتابهایی که باید بخرم قرار دادم.
با نقل قول هایی که داشتی، فکر میکنم ذوق زده بشم موقع مطالعه کتاب 🙂