همانطور که تکرار در خواندن کتابهای خوب، مفید و اثربخش است، تکرار در نوشتن نیز میتواند پروشدهنده و بهبودبخشندۀ ذهن و زبان ما باشد.
گاهی حس میکنم دربارۀ برخی موضوعات بیش از اندازه مینویسم. خب در چنین شرایطی ممکن است آدم خودش را به بیحرفی یا افتادن به دام تکرار متهم کند.
ولی با تأمل بیشتر به این نتیجه رسیدم که تکرار دام نیست، بلکه میتواند سکوی پرش ما در مسیر فکر و قلمزدن باشد.
من دربارۀ برخی موضوعات شاید دهها پست مختلف نوشتهام؛ بسیاری از آنها تنها در فرم، تفاوت دارند. وگرنه محتوا صرفاً برای تأکید روی ایدۀ کلیدی و استدلال آن است.
به چند دلیل، تکراری نوشتن، یعنی نوشتن مکرر دربارۀ برخی موضوعات، مهم است؛ که من آن را در دو بخش خواننده و نویسنده توضیح میدهم:
خواننده:
او حتی بی آنکه خودش بداند به تکرار نیاز دارد. مخاطبان راستین ما شیفتۀ تکرار ایدههایی هستند که به خاطر آنها به ما پیوستهاند. تکرار اگر هوشمندانه صورت بگیرد، خواننده را به عمل وامیدارد.
تکرار در متن یعنی پیگیری اجرای ایدۀ زندگی خواننده. سماجت شاید گاهی آزاردهنده باشد، اما همه میدانیم که به نتیجه رسیدن هر چیز ارزشمندی چاشنی سماجت را میطلبد. نویسندۀ سمج از تکرار ایدههایش بیزار نیست.
با تکرار هر ایده نویسنده زل میزند به چشمهای خواننده و میپرسد: آیا آنچه را گفته بودم به درستی فهمیدی؟ آیا به مصداقهای آن در زندگی خودت فکر کردی؟ آیا آن را عملی یافتی و به کار بستی؟
خوانندۀ خوب که شاید در دفعات اول، از کنار ایدۀ اصلی بدون توقف گذشته باشد، به تدریج می فهمد که باید آرامتر بخواند و بیشتر تأمل کند، نه اینکه به بهانۀ تکراری بودن سرسری گذر کند.
خوانندۀ خوب، همیشه مدیون و ممنون تکرار ایدههای مفید خواهد بود.
نویسنده:
در فرایند متنآفرینی، با هر بار نوشتن از یک موضوع تکراری، اتفاق تازهای میافتد. نویسنده خودآگاه و ناخودآگاه هر بار میکوشد حرفش را شفافتر و واضحتر بیان کند. در تکرار است که ضعفها و شکافهای یک ایده آشکار میشود.
با تکرار، نویسنده هر بار به دنبال استعارهها و قیاسهای تازهای میگردد تا زاویۀ دید دیگری به مخاطب بدهد. تکرار خواهناخواه به عمق میانجامد. تکرار متفکر میسازند. وگرنه همه به آگاهی سطحی از هر موضوعی اکتفا میکنند.
نابوکف میگوید: خواندن یعنی دوباره خواندن.
در خلق متن هم نوشتن یعنی دوباره نوشتن. قلم نویسنده در تکرار ساخته میشود، زمانی که عرق میریزد تا حرفش را با شکلهای خلاقانۀ دیگری بزند.
بعد از خواندن این مطلب چهکار کنم؟
میتوانید «کتاب قدرت تکرار» را بخوانید.
شرکت در طرح تابستانه مدرسه نویسندگی (طرحی ویژه برای نوشتن و تولید محتوا در تابستان ۹۷)
دانلود رایگان کتاب چگونه به یک نویسنده آنلاین تبدیل شویم؟
6 پاسخ
استاد کلانتری محترم؛ مطالب سایت یکی از یکی مفیدتر و زیباتر هستند، خیلی خوشحالم که احساس متفاوتی از خواندن و نوشتن را تجربه میکنم، خیلی ممنون از زحمات بیدریغ شما.
سپاسگزارم از محبت شما آرام عزیز
نوشتار دوم همیشه 10 برابر بیشتر از نوشتار اول خلاقیت می طلبد
آفرین. چه جمله قشنگی.
این روزها علم و دانش در هر زمینه ای با یک سرچ ساده در دسترس است.
آنچه باعث موفقیت افراد می شود، درک عمیق مفاهیم و عمل به آنهاست.
فهم ووعمیق درک عمیق و عمل به دانسته ها هم جز با تکرار آن مفاهیم حاصل نمی شود.
مثل همیشه عالی بود شاهین جان.
زنده باد حسین عزیز