نقل قول مطلوب از آدم نامطلوب

پیش‌حرف: علی صدر یکی از نویسندگانی‌ست که همیشه مشتاقانه انتظار یادداشت‌ها و مقالات جدیدشان را می‌کشم. پیشتر مقاله‌ای از آقای صدر را اینجا نقل کرده بودم. اینبار اجازه گرفتم تا یادداشت زیر را به کشکول سایت بیفزایم تا بحث‌مان درباره‌ی «نقل قول» کامل‌تر شود.

نقل قول مطلوب از آدم نامطلوب
کاترین شولتز در یک سخنرانی گفت جمله‌ی “آنچه را که هیچ چاره نباشد می‌باید از یاد برد. آنچه شده، دیگر شده است” در ذهن‌اش سخنی حکمت‌آموز می‌نمود برای خودداری از پشیمانی؛ تا آنگاه که دانست نقلی‌ست از لیدی مکبث خطاب به شوهر که از کشتن دیگری مغموم نباشد.
اگرچه آن عبارات جملگی از ذهن شکسپیر درآمده اما زمینه‌ی سخن، در اعتبار و تحلیلِ آن موثر است.
جمله‌ی “مرگ یک نفر تراژدی‌ست و مرگ میلیون‌ها نفر آمار” اگر از استالین نمی‌بود، اقبال بیشتری می‌یافت. استحکامِ نظری قابل‌توجهی دارد و بسیاری تحقیقات نوین روان‌شناسی و عصب‌شناسی سازوکار منتهی به چنین پدیده‌ای را تشریح کرده‌اند. با این‌وجود، نمی‌شود از نظر دور داشت گوینده‌ی عبارت چه اندازه اهل آمار بود تا تراژدی.
اخیرا جمله‌ی”دشمنانم اگر ببینند بر روی رودخانه‌ی تیمز راه می‌روم خواهند گفت شنا بلند نبوده” در نظرم نمونه‌ی تر و تمیزی از بیانِ موثر و طنزآمیز در نقدِ دشمنیِ کور آمد اما از خودم می‌پرسم نقل قول از مارگارت تاچر چه اندازه ممکن است به حقانیت بحثی کمک کند؟
نقل قول اگرچه گاهی به عنوان نمک و فلفل بحث استفاده می‌شود اما تا چه اندازه می‌توان اهمیت نداد چه کسی، چرا و به چه منظور آن حرف را به زبان یا به قلم آورده؟

6 پاسخ

  1. نقل قول اگرچه گاهی به عنوان نمک و فلفل بحث استفاده می‌شود اما تا چه اندازه می‌توان اهمیت نداد چه کسی، چرا و به چه منظور آن حرف را به زبان یا به قلم آورده؟
    چه جملۀ زیبایی استاد. نشون‌دهندۀ تاثیرگذاری گوینده در یک کلام.

  2. والاااا…همینه!
    من همیشه موقع شنیدن اون جمله که “نگاه کن به گفته‌شده نه گوینده” ذهنم یه آلارمی میداد که انگار یه جای کارش می‌لنگه یا نیاز به توضیح داره.

  3. سلام
    باید گذشته را فراموش کرد و خود را بخشید حتی اگر جان کسی را ما در آن گذشته گرفته و مدفون کرده باشیم؟
    این متن اصول روانشناسی مبتنی بر خاموش کردن منتقد درون را به چالش خواهد کشید.
    برا من واقعا جالب بود و قابل تأمل

  4. نقل قول
    با انتشار این مقاله، جان کلام رو خودتون رسوندین استاد، گاهی رسوندن نظرمون با نقل قول کردن از شخصی محبوب چه بسا باعث اقبال در پذیرش حرف خودمون هم بشه ولی وای به وقتی که شخصی که نقل قول ایشون رو میاریم مورد تنفر واقع شده باشه، آن موقع فاتحه‌ی تلاش خودت برای ایراد سخن موُثرانه رو هم باید بخونیم، و چقدر من موافق کلام این مقاله هستم،
    مادربزرگ من استاد بانویی بودند که همیشه کوتاه صحبت میکردند، و همیشه صحبت‌هاشون رو به جا ادا می‌کردند هیچ موقع شلوغ کاری صحبت کردن نداشتند به گونه‌ای که تک تک جملاتشون برای تک‌تک بچه‌ها و نوه‌هاشون حکم راهنما رو داره، به همین دلیل من هم هرموقع دلم میخواد نظرمو به دیگران عرضه کنم با یک یادآوری از صحبت‌های ایشون حرفم رو میزنم، اصولن هم بازخورد مثبت گرفتم.
    استاد ذهنتون پویا🤲
    قلمتون توانمند🤲
    جسمتون سلامت🤲

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *