اینکه چقدر میتوانیم در کنار یک فایل صوتی، فیلم یا کتاب بمانیم و حوصلهمان سر نرود، نقشی تعیین کننده در میزان عمق یادگیری ما دارد.
در اینجا ماجرای خواندن چهل بارهی مابعدالطبیعه ارسطو توسط ابن سینا به خاطرم میآید. و نمونه های بسیار دیگری از تجربیات مشاهیر ادبیات و سینما و علم که از تلاش های شاید افراطیشان برای خواندن چندبارهی برخی از آثار گفتهاند.
بعید است یا یک بار روخوانی از کتابی جان کلام آن را دریافت کنیم چه رسد به اینکه بتوانیم نکات ماندگاری را بیاموزیم. به نظر میرسد فقط با تکرار و مرور دائمی می توان به رمز و راز آثار بزرگ پی برد.
حالا با حجم بالای اطلاعاتی که هر روز بر سرمان آوار می شود و این تنوع فریبندهی محتواهای جدید، یکی از قدمهای اساسی ما برای تمایز در کاری که انجام می دهیم تلاش برای انتخاب منابعی معتبر و حفظ تمرکز و توجه روی آنهاست.
تقویت مهارت تکرار میتواند یکی از شاخصهای اساسی توفیق ما در زمینهی مورد علاقهمان باشد.
7 پاسخ
سلام شاهین عزیز
بهترین “مهارت تکرار” خواندن با هدف یک موضوع هست و در کنارش نت برداری و اگر خیلی حوصلمون بیاد …خلاصه نویسیس مطلب هست .. مخصوصا ارگ کتابش کمی پر حجم باشه …
یه راه دیگه اینه که کتاب وملطلب رو برای کسی توضیح بدی …حالا یا توی بلاگ یا پادکست یا سخنرانی ……
حسین عزیز
مورد آخری که گفتی بی نهایت مهم و موثره.
ببخش که اگر بر خلاف اعتقادم عمل کردم و خودم در به کار بردن واژه ها و کلماتی که در نوشتن دیدگاهم به کار بردم دقت را رعایت نکردم و بگذار پای حساب تمرینی برای تقویت مهارت نوشتن.
شاد باشی و هم چنان منتظر نوشته هایت هستم
سلام بهنام عزیز
از لطفت بی نهایت ممنونم، نظری که نوشتی رو خیلی دوست دارم.
دقتت قابل تحسینه
سلام
چیزی که واسم جالبه اینه که در هر نوشته ای با انتخاب دقیق بعضی کلمات تداعی خیلی خوبی واسم ایجاد می کنید. شاید در چند روز آینده چیزی از این نوشته در خاطرم باقی نمونه اما همون دو کلمه ی “مهارت تکرار” واسم کافیه که مفاهیم نوشته شما رو واسم تداعی کنه دقیقا مثل همون “ریتم رفتاری روزانه”.
ممنون بابت انتحاب هوشمندانه کلماتتون که تاثیر نوشته هاتون رو عمیق تر میکنه چون به اعتقاد من مظلوم ترین موجودات این جهان هستی همین واژه ها هستند که بار خیلی سنگینی به دوش می کشند و چقدر خوشحال میشم که افرادی چون شما بی تفاوت از کنار این مسائل عبور نمی کنند و به نظرم در این نوشته، “مهارت تکرار” بار کل نوشته را با خود به دوش می کشه.
شاهین من فکر می کنم تو این روزها کتاب خواندن کار خیلی سختی شده. مثل این سریال های 100 قسمتی است باید یک عالمه بنشینی و شاید روزها منتظر باشی که تمام بشود. ولی الان حوصله ما در یک کلیپ 2 دقیقه ای کاهش پیدا کرده و اگر بیش از چند دقیقه شد سریع آن را قطع می کنیم و می رویم به سراغ فیلم بعدی. شبکه های اجتماعی هم به این بی حوصله گی ما دامن می زنند. فکر کنم یک استراتژی بین یا بین چیزی شبیه سایت متمم است که کتاب ها را خورد می کنند و در چند درس ارائه می دهند. مثل درس مدیریت در شرایط ابهام نسیم طالب. روی آن قسمت از کتاب هم بحث نظر می شود و یادگیری آن افزایش پیدا می کند. من که مدتی احساس می کنم به جای قدم بزرگ کتاب خواندن باید برم سراغ گام های کوچک مثل متمم.